A világítótorony állja a sarat.

Bishop Rock egy aprócska földdarab a tengerben, néhány kilométerre a Scilly-szigetektől, nem messze Cornwall partjaitól.

A 46 méter hosszú és 16 méter széles szigeten nem sok programlehetőség adódik, mindössze egy világítótorony áll itt. Emiatt azonban hivatalosan is ez a földdarab a világ legkisebb szigete, amin épületet is találunk.

A rekordot a Guinness rekordbizottság is hitelesítette.

Fotó: SimplyScilly/flickr

A Scilly-szigetek körüli sziklák sok hajó vesztét okozták egykoron. Amikor 1707-ben Sir Cloudesley Shovel 2000 emberrel együtt süllyedt itt el, a hatóságok úgy döntöttek, hogy a Bishop rock-ra is világítótornyot építenek.

Fotó: Karl Agre/flickr

James Walker mérnök ellenezte a gránitból készült világítótorony ötletét, mivel túl kicsinek találta a földdarabot hozzá, a természeti elemeket pedig túl nagyerejűnek. Úgy vélte, hogy a torony nem fog tudni ellenállni a hatalmas szélnek.

1847-ben elhatározták, hogy felhúznak egy világítótornyot csavaros cölöpökkel.

Fotó: Paul/flickr
Fotó: Tim Dobson/flickr
Fotó: Ian Cowe/flickr

Az első feladat az volt, hogy annak öntöttvas lábait a kemény gránittömbökbe süllyesszék, hegesszék és kovácsoltvas rudakkal megerősítsék. Az elképzelés szerint a hullámok közvetlenül a cölöpökön csapódtak volna le, ahelyett, hogy a tornyot nyaldosták volna. Két éven belül kész volt a szerkezet, és már csak az apparátus hiányzott a működtetéshez. Azonban mielőtt a következő szezonban ez is a helyére került volna, 1850-ben egy erős szélvihar az egészet elmosta.

James Walker vállat vont, és elővette a gránittorony ötletét.

Fotó: Dave Wilkinson/flickr
Fotó: Karl Agre/flickr

Veszélyes feladat volt, mivel a tenger háborgott, a sziget pedig túl aprónak tűnt. A munkásokat a közeli lakatlan szigeten kellett elszállásolni, itt húzták fel a műhelyeket és a házikókat. Az embereket akkor tudták átszállítani, amikor az időjárás megengedte. A gránitot a szárazföldről hozták, megmunkálták, megszámozták, mielőtt a sziklás földdarabra vitték. 7 év megfeszített munka után, 1858-ban készült el a torony.

Fotó: Dave Wilkinson/flickr

Valamikor a 49 méter magas világítótoronynak még gyertyákkal, majd paraffingőzlámpákkal kellett a világítást megoldania. Ma már generátorok és akkumulátorok segítenek, a helikopterleszálló 1976-ban épült. 1991 óta automatikus működtetésű a világítás, az utolsó üzembentartók 1992-ben hagyták el a földdarabot. Manapság az épületnek 10 emelet van, és egyszerre max. 4 látogatót tud fogadni, 1-3 hétig.

Fotó: Ian Cowe/flickr

Forrás: www.amusingplanet.com