Bújócska az erdőben.

Három évtizedig kihaltnak hitték, azt a különös, biolumineszcens növényt, amelynek nincs szüksége napfényre ahhoz, hogy energiát nyerjen. Ehelyett más földalatti élőlényeken élősködik, vagyis a túlélése erősen függ a környezete egészségéről.

Az újra felfedezett fajt, a mesebeli ’tündérlámpácskát’ (Thismia kobensis) először a japán Kobe City-ből jelentették még 1992-ben. Úgy vélték, hogy azóta kihalt, mivel a természetes élőhelyén egy ipari komplexum épült, azonban most előkerült Sanda City-ből, és ezzel a Thismiaceae fajok közül legészakibb előfordulású fajjá lett.

A Thismiaceae fajokat a fotoszintézis hiánya jellemzi és általában is ritkának tekinthetők. A növények többsége a föld alatt rejtve marad, ugyanakkor színes virágaik előbukkannak a felszín fölé, ahogy a gombák is. Nem csak észrevenni nehéz őket, hisz alig emelkednek a talaj szintje fölé, de rossz minőségű talajra specializálódtak és energiájukat a gombákból nyerik, emiatt pedig csak nagyon kevés területen fordulnak elő.

Nagy meglepetésnek bizonyult, hogy a T. kobensis-re 3 évtized elteltével bukkantak, 30 km-re a feltételezett élőhelytől. Az újrafelfedezés biztosította a lehetőséget a tudásunk kiegészítésére is, a növény ugyanis korábban csupán egy múzeumi példány alapján volt ismert.

A kutatók képesek voltak elkülöníteni a fajt a hasonló rokonfajoktól, így például a T. huangii-től a rövid, széles gyűrűje segítségével.

A tündérlámpás különösen trükkös, ha a táplálkozásról van szó.

Vélhetően olyan növényekből fejlődtek, amelyek szimbiózisban éltek a mikorrhiza gombákkal, a táplálkozási hálózatból profitálnak, miközben az energiát a napfényből nyert energiára cserélik. A tündérlámpácskák nem csak különösen néznek ki, de biolumineszcens fénnyel megvilágítják az erdő talaját is. Paraziták, amelyek a gazdán élősködnek, de nem adnak cserébe semmit, miközben az energiájukat a fotoszintetizáló növényekből nyerik.

A most újrafelfedezett faj példányai egyáltalán nem úgy néznek ki, mint egy növény.

Nem rendelkeznek levéllel és az életük nagy részét a föld alatt töltik, csupán rövid időszakokra bontanak virágot, az egész növény inkább egy földönkívülire, mint egy növényre hasonlít.

A tanulmány a  Phytotaxa tudományos folyóiratban került publikálásra.

Forrás: www.iflscience.com