Fura paradicsom.

Biztosan sokan találkoztak már a jelenséggel, amikor a leszedett, netán hűtőben tartott paradicsomban a magok csírázásnak indulnak. A furcsaság neve viviparizmus, és nem csak a félbevágott zöldségnél, gyümölcsnél láthatjuk, de még az is előfordulhat, hogy akkor indulnak meg a magok, amikor a fán lóg a gyümölcs, és a gyümölcshéjon át is látható, ahogy türemkednek kifelé. Az ufószerű termés bár szokatlan külsejű, biztonsággal fogyasztható.

Paradicsomban

Fotó: Kathy Clark

A viviparizmus annyit jelent, hogy elevenszülő, de valójában itt egy koraszülés történik. A magok már azelőtt csírázásnak indulnak, hogy megérnének, és elhagynák a szülő testét. A jelenség viszonylag gyakori a kukoricában, paradicsomban, paprikában, őszibarackban, citrusfélékben.

A gyümölcsök egy olyan növényi hormont tartalmaznak, amely megakadályozza, hogy a magok csírázásnak induljanak. Amikor a gyümölcs túlérve rohadni kezd, vagy a magokat kiszedjük belőlük, akkor már szabadon fejlődésnek indulhat az új élet. Ezek a hormonok szükségesek ahhoz, hogy a gyümölcs megérjen és a földre hulljon, ahol a magoncok fejlődéséhez sokkal jobbak a körülmények. Azonban néha a hormonok termelődése nem kielégítő, és a magok mégis csírázni kezdenek a gyümölcsön belül. Akkor is előfordulhat mindez, ha a környezet meleg és nedves, így a magok „azt hiszik”, hogy a földben vannak. A látvány vicces, de a zöldség-gyümölcs szempontjából ártalmatlan, a termény ugyanúgy ehető!

Szamócában

Fotó: www.researchgate.net

Magrovepálma gyümölcsében

Fotó: Scott Zona/Flickr

Paradicsomban

Fotó: Reddit.com

Paradicsomban

Fotó: Reddit.com

Paradicsomban

Fotó: Reddit.com

Guava-ban

Fotó: arun sambhu mishra

Almában

Fotó: Sarah2

Sütőtökben

Fotó: Reddit.com

Mangóban

Fotó: Fotó: Reddit.com

Forrás: www.amusingplanet.com