Kivéve, ha felhívjuk rá a figyelmüket.

Így van esélyük arra, hogy ne a saját kárukon tanulják meg. Az első baba mindig nagy kihívás. Túláradó érzelmek, egy apró kis csoda és az ismeretlen terep okozta szorongás. Sokan elkövetik a következő bakikat, amik elkerülhetőek, ha az ember felkészül rájuk:

Túl sok újszülött pelenkát vásárolsz

A babák oltári gyorsan nőnek, mire észbe kapsz már nem jó az újszülött méret. Ezért nem szabad ebből ipari mennyiséget vásárolni.

Túl sok ruhát vásárolsz

Ugyanaz a helyzet, mint az újszülött pelenkával. Van, amelyikre sor sem kerül, mielőtt kinőné.

Azt gondolod, mégsem olyan kicsi az a pelenka, jó lesz az még

Addig a pontig, amíg a híg széklet nem távozik belőle három ponton, elérve a nyakat és a bokákat. Lehet, hogy a tiedet is.

Nem viszel magaddal pelenkát

Úgysem mentek messzire, gyorsan megjárjátok. Aha! Szinte biztos, hogy ilyenkor fog az történni, ami a kicsike pelenkánál is, de ezen a ponton már nem fog számítani, hogy passzol a méret. Ott állsz majd lefőve a védőnői váróban a ‘szuperanyák’ vádló tekintetének kereszttüzében.

Nem takarod le a fütyijét pelenkázás közben

Szemen talál. Bármilyen szögből. De a kislányok is hajlamosak ilyenkor elereszteni magukat.

Helyes kis táskát vettél a gyerekkel való közlekedéshez

A szépséget hamarosan felülírja a praktikusság és a MÉRET! Ennél minél többet tudsz belepakolni, annál jobb. Pelus, váltóruha, cumi, 3 napi hideg élelem, innivaló, sebtapasz, kedvenc plüss, kedvenc takaró és még 100 nélkülözhetetlenül fontos dolog.

Hagyod játszani a telefonoddal

Olyan cuki és olyan érdekesnek találja-gondolod. Aztán kitöröl 2 mozdulattal 4 emailt, 2 üzenetet, felhívja az anyósod és “sgbuéhrnsa” szöveggel üzenetet küld a főnöködnek.

Annyira nyugodtan alszik, hogy piszkálni kezded biztos lélegzik-e

Igen, lélegzik és teli torokból ordítva ezt a tudtodra is adja majd.

Az ágyon hagyod a csecsemőt, amíg elmész a 2 méterre lévő cumijáért.

Szinte biztos, hogy ilyenkor valami pörgőrúgással megpróbál lefordulni az ágyról. Ha nem hagyod ott, megkímélheted magad az életen át tartó bűntudattól.

A levegőbe emeled evés után (főként apa)

Aztán az összes tej/tápszer kikívánkozik.

Karnyújtásnyira hagyod a kávét/teát/gyümölcslevet

Az ilyen foltok oltári nehezen jönnek ki a krémszínű szőnyegből.

Nem gumizod fel a hosszú hajad

Ahogy közelről nézed a csöpp kis kezeit milyen édesen vizsgálgatja a hajad, aztán könny szökik a szemedbe. Előbb a meghatottságtól, aztán a fájdalomtól. Mert ő bizony nagy eséllyel ki is tépi azokat a szálakat, tincseket.

Nem veszed le a nyakláncod

Pont, mint a hosszú hajnál. Ugyanez igaz a hosszú fülbevalóra is.

Megvágod a pici kis ujját körömvágásnál

Annyira pici, annyira vigyázol, de annyira remeg a kezed, ő meg hirtelen mozdul. Hopp, ott is a pici bibi és máris a világ legrosszabb szülőjének érzed magad. Bűntudat és látod a lelki szemeid előtt, ahogy a rendőrök elvezetnek. Nos, ezt a műveletet csináld akkor, amikor alszik! Nincs mocorgás, nincs bibi.

Nem hagyod, hogy mások segítsenek

Rosszul érzed magad attól, hogy mások segítségére szorulnál, amúgy se szóljanak bele, csak a tiéd és különben is. Idővel be kell látnod, hogy egy-egy kis apró segítség csodákat tud tenni. Az anyós hoz egy ebédet, a barátnőd figyel a kicsire fél órát, hogy nyugodtan bezárkózhass a fürdőbe egymagad, valaki elintéz egy bevásárlást helyetted. Fogadd el, légy hálás, próbálj meg picit pihenni, mielőtt teljesen kimerülsz. Gondolj arra, hogy, aki felajánlja valószínűleg tudja miről beszél és jót akar neked és a picinek is. Ők alszanak, amíg te virrasztasz a babával éjjel is.

Tovább maradsz fent, mint a baba

És mire lefeküdnél, ő már újra ébred, te meg egy körből kimaradtál. Nem baj, ha nem tökéletes az otthonod, a mosogatóban maradt 3 pohár is meg fog várni. A tartós alvásmegvonással kínoztak régen embereket. Az anyákat is megviseli, ha sosem pihennek.

Összezavarodsz a sok tanácstól

Boldog és boldogtalan lesz hirtelen gyermeknevelési szakértő, ha gyereke van azért, ha nincs akkor meg azért. Mindenki tudni fogja a tutit, hogy neked, mit és hogyan kéne tenned. Szoptatsz? Szegény gyerek nem jut elég vitaminhoz! Tápszert adsz neki? Szegény gyerek nem jut elég anyatejhez! Eleget hízott? Nem kövér kicsit? Hogy hagyhatod sírni? Hogy lesz erős, ha nem hagyod sírni? És a sor a végtelenségig folytatható, mert mindig lesz, aki állít valamit, majd valaki más, aki pont az ellenkezőjét. Csináld, amit te jónak látsz és jónak érzel, az ösztön is sokat segít.