Környezetbarát megemlékezés.

Vlagyimir Iljics Lenint aligha kell a magyar olvasóknak bemutatni, rengeteget tanultunk az iskolában annak idején a Szovjetunió első vezetőjéről. Azt viszont kevesebben tudják, hogy az egykori politikus még mindig élénken él az oroszok emlékezetében és szívében.

Egy orosz fotós, Szláva Sztyepanov üzleti utat tervezett Omszk városába és emlékezett rá, hogy egy megkapó műholdas képet látott néhány évvel korábban erről a régióról. Ezért úgy döntött, hogy egy szabadnap keretében Tyukalinszk városába autózik és egy közönséges kinézetű ligetet keres a település szélén. Az rendezett alakzatba ültetett, tipikusan emberi kéz alkotta fenyőerdő mindaddig rejtve maradt, amíg Sztyepanov fel nem engedte a drónját a magasba.

A felirat kb. 300 méter széles területen helyezkedik el, a betűk pedig 8,2 méter magasak. Lenin nevét természetesen cirill betűkkel írták ki.

Fotó: Slava Stepanov/Instagram

Noha a misztikus felirat pontos eredete nem ismert, Sztyepanov úgy véli, hogy az a legvalószínűbb, hogy valamilyen jeles kommunista évforduló alkalmából készült, az 1970-es évektől kezdve több ilyet is tartottak. Az egykori Szovjetunióban ugyanis a lakók rendszeresen megemlékeztek a jelentős eseményekről, így például a nagy októberi szocialista forradalom jubileumáról, vagy akár Lenin születésének kerek évfordulóiról.

Fotó: Natalya Aksentieva

Nem volt ritka az sem, hogy a gyárak vagy a falvak azon versenyeztek, hogy ki tudja látványosabban, emlékezetesebben megünnepelni az eseményt. Szentül hittek abban is, hogy a kommunizmus örök.

https://www.instagram.com/p/CBcwIrcge4L/?utm_source=ig_embed

Noha a Lenin-felirat nem fog örökké élni, minden fa fontos, amit a bolygónkra ültetünk, akár alakzatban, akár csak úgy, egyszerűen tesszük.

Forrás: www.odditycentral.com, kiemelt kép: Slava Stepanov/Instagram