Meghíznak a tél alatt.

Észak-Amerika gleccsereiben nyaranta különös jelenség figyelhető meg. A melegebb hónapokban ugyanis késő délután milliónyi fekete féreg szabadul ki a jég fogságából, valójában senki sem tudja, hogy miért. A jégférgek (Mesenchytraeus solifugus) kb. 1 cm hosszúak, színük sötétbarnától feketéig terjed. Úgy festenek, mintha valaki fonáldarabokat szórt volna szét a jeges terepen. Olyan nagy számban borítanak be mindent, hogy a turisták önkéntelenül is rajtuk taposnak.

Több milliárd jégféreg élhet egyetlen gleccserben, ennek ellenére alig tudunk valamit az életmódjukról.

Különösen érdekessé teszi ezeket az élőlényeket az a fajta kockázat, amit vállalnak. A jeges élőhelyük 0 °C körüli hőmérsékletűek, de ha ennél hidegebbre fordul az idő, a férgek elpusztulnak.

A vizsgálatok szerint a jégférgek fagyálló fehérjéket tartalmaznak, amely megvédi őket a megfagyástól a jeges környezetben. Roppant különös, de olyan, mintha ezekre a férgekre fordított hibernáció lenne jellemző, mivel télen végén kövérebben kerülnek elő, mint amilyenek nyár végén voltak. A hideg hónapokban magukra szednek, miközben mélyebbre ássák magukat a hóban.

Ice Worm against Fingernail

A szaporodási ciklusuk is egyedülálló, senki sem tudja, hogy miként és mikor szabadulnak ki a kis férgek. Kora nyáron több kisebb példányt látni, ami arra utal, hogy nemrég bújtak ki a petéből.

Ezek az állatokról alig tudunk valamit, még csak nagyon keveset tanulmányozták őket, ami annak fényében is nehezen érthető, hogy egyetlen gleccserben akár 5 milliárdra rúghat a számuk. A klímaválság érzékenyen érinti a fonálszerű állatokat, a hótakaró vékonyodásával és a gleccserek olvadásával együtt ezek a férgek is eltűnhetnek a bolygóról.

Forrás: www.iflscience.com

A kiemelt kép illusztráció.