Kék ragyogás.

Egy ausztrál kisváros mellett a világ egyik legkülönlegesebb látnivalóját kereshetjük fel. A felhagyott vasúti alagutat hihetetlen, kísérteties kék fény ragyogja be éjjelente.

A Helensburghi Világítóféreg Alagút 624 méteres járat a föld alatt, amelyet még a 19. században építettek, amikor szenet szállítottak a vasúton a bányából a környékbeli településekre.

Az 1889-ben megnyílt szakasz egészen 1915-ig működött, akkorra azonban már károssá vált az alagút használata a felhalmozódott korom és más anyagok miatt. Ezt követően lezárták az egyik végét és bányászati célú tárolóvá alakították, majd évtizedekig elhagyatottan állt.

Az évek alatt aztán az alagút egy koszos, törmelékes, növényzettel benőtt, szemetes hellyé változott, az emberek még azt is elfelejtették, hogy létezik. 1995-ben a hatóságok kitisztították, megoldották a vízelvezetést és egy történelmi emlékhelyet alakítottak ki a környékén. Fogalmuk sem volt arról, hogy ezzel egy másik, sokkal izgalmasabb látnivalónak ágyaztak meg.

Hamarosan azonban felfedezték, hogy világító férgek telepedtek meg az építményben.

A féregkolóniák az alagút mennyezetét foglalták el, karakteres, biolumineszcens kék fényt bocsájtanak ki, hogy odavonzzák az áldozataikat (például szúnyogokat) éjjelente. Az alagút egyre nagyobb hírnévre tett szert, érkeztek az érdeklődők Ausztrália minden pontjáról. A természetes éjjeli fényshow csodálói elárasztották képekkel, felvételekkel a közösségi médiát.

Amíg Helensburgh városában örültek a turistamágnes látnivalónak, addig voltak, akik nem lelkesedtek, mégpedig maguk a férgek. A látogatókat ugyanis sokkal jobban érdekelte a fotók minősége, mint az alagút fényérzékeny lakóinak élete, és hiába tiltották a vakuzást, kevesen törődtek vele, sőt olyan is volt, aki fáklyával világított a jobb felvételek érdekében. Sajnos az élőlények károsodtak a sok extra világítástól, az egyedszámuk megcsappant, ezért a hatóságok 2019-ben úgy döntöttek, hogy ideiglenesen lezárják a közönség elől a területet. A hírek szerint 2022 végén újra látogathatóvá vált az egyedülálló természeti látványosság.

Forrás: www.odditycentral.com