A növényeket is védi.

Akinek van kutyája, tudja, hogy az eb a kertben mindent képes tönkretenni és nem csak azért, mert kiássa a növényeket, hanem azért is, mert lepisili azokat. Kevés növény éli ezt túl, száradnak, kipusztulnak. Elszomorító jelenség ez a parkokban is, ahol a gondosan beültetett ágyások, telepített sövények esnek a kutyák áldozatául.

Szerencsére úgy tűnik, hogy egy kreatív ötlet megoldást jelenthet a nagyvárosok problémájára. Elsőként Józsefvárosban tesztelik a külföldi kiállításon megismert kutyapiszoárt.

A cseh találmány két változatban is létezik, fából és betonból is készül. Budapesten az olcsóbb, fapiszoárt állították üzembe. A kutyapiszoárt a ZöldEb Kutyás Érdekvédelmi Egyesület javaslatára szerezte be az önkormányzat a múlt évben.

A találmány a kutya területjelölési ösztönére alapoz.

A kanok és a domináns szukák ugyanis vizelettel jelölik ki a területüket, és folyamatosan felüljelölik a másik kutya által hagyott vizeletnyomot. Tehát lényegében mindegyik ugyanazokon a pontokon pisil, és ehhez elég már nekik egy földből kiálló tízcentis tárgy is.

A szerkezet egy nagyjából 60 centiméter magas, speciálisan kialakított üreges faoszlop vagy betonkúp. A nyílásain keresztül befogadja a vizeletet, és valamennyit magában is tart még takarítás után is, a kutya ezért mindig észleli a szagot, és ezek után oda akar pisilni, mert ott tud jelet hagyni. A piszoár könnyen lemosható, vagy az eső mossa le, a szag azonban megmarad benne – az ember ebből semmit nem érzékel.

Az első kutyapiszoár hazánkban a Józsefvárosban került bevetésre. Az ősszel felújított Déri Miksa utcában a park növényzetét és a köztér tisztaságát próbálják így megóvni. Egyelőre egyet tettek ki, a Nagy Fuvaros utca járdájára, a Déri torkolatával szembe, így tesztelve az újdonságot.

A piszoár nem jelent teljes körű problémamegoldást, mert a nem domináns szukák nem jelölnek.

Fotó: Mile Máté/jozsefvarosujsag.hu

A szerkezet viszonylag olcsó, a fa változat nagyjából 20 ezer, a nagyobb igénybevételre tervezett betonpiszoár pedig 120 ezer forint körüli áron beszerezhető.

A cseh fejlesztőnek már van magyar cége – sales@kutyapisi.hu címen lehet velük kapcsolatba kerülni –, a kutyapiszoárt DOG-PEE márkanéven lehetne megtalálni, de a magyar honlapjuk még nem működik.

Forrás: jozsefvarosujsag.hu

A kiemelt kép illusztráció.