Higgy neki, tudja mit beszél.

Gordon Ramsay biztosan nem mindenki kedvence, de az talán vitathatatlan, hogy a gasztronómiai kérdésekben otthon van a nyers modoráról ismert szakács. 32 étterem tulajdonosaként nem beszél a levegőbe, amikor az éttermekkel kapcsolatban ad tanácsokat.

Lássuk, mit ajánl nekünk!

1. Kerüld a specialitásokat!

Ramsay szerint, amikor felsorolnak 10 ételt, mint specialitást, azok nem specialitások. Az nem más, mint egy lista arról, amit úgy tűntetnek fel, mintha csak aznap lehetne kapni őket … pedig csak rád akarják sózni. A specialitás az, amelyik elfogy az este során.

2. Ne dőlj be a nagy szavaknak!

Tipikus turistacsalogató szavak: „világhírű”, „díjnyertes”, „ikonikus”. Úgy tűnik, mintha valami bizottság, vagy zsűri adta volna a jelzőket, igaz? Néha az ilyen-olyan „díjnyertes” fogások tényleg megérdemlik a díjat, de sokkal gyakrabban csak reklámfogás a sok hangzatos cím, te pedig bedőlsz nekik. A jelzők láttán kezd el gondolkodni: Ki mondta ezt? Ki adta ezt a címet?

3. Ragaszkodj a jó borokhoz!

A legtöbben a borlaphoz nyúlunk, de ez nem mindig nyerő. Sokszor csak a nehezen fogyó borokat próbálják így ránk tukmálni. Tartunk attól, hogy a sommelier-től ajánlást kérjünk, mert azt hisszük, hogy lehúz minket. Pedig érdemes rászánni az összeget, amit a borra tartogattunk, és ezt jelezve felé, kérni a véleményét.

4. Foglalj 3 személyre, hogy nagyobb asztalhoz jussál!

Ramsay azt tanácsolja, hogy mindig foglalj egy személlyel többre (azért nem árt tájékozódni, hogy az étterem hogy áll ehhez a kérdéshez….). Ha így teszel, több helyetek lesz, kényelmesebben elfértek, és nem kell szorongani egész vacsora alatt.

Forrás: CountryLiving, címlapfotó: REUTERS/Mike Segar