Ólomüvegekkel díszített kerti forgó.

Jöhet egy színfolt a kertbe? Mindössze egy szabad délután kell hozzá és egy régi biciklikerék, valamint némi kézügyesség az alkotáshoz. Megéri bíbelődni a munkával, az eredmény igazán szemet gyönyörködtető!

Először a küllők közti háromszögek területét kell lemérni, és papírból kivágni a sablonokat. Legyünk minél pontosabbak! Szerencsések vagyunk, ha a közelünkben tudunk ólomüveghez jutni, de az interneten is rendelhetünk. Aki nem szeretne ólomüveggel dolgozni, az színes plexivel is próbálkozhat (kevésbé szép, mint egy üveg, de könnyebb vele munkálkodni).

Az üveg mellett még szükségünk lesz rézfóliára (tekercsben kapható), forrasztópákára (vagy ún. hegesztő ceruzára), folyasztószerre (ez egy forrasztást segítő anyag), üvegvágóra és forrasztófémre.

Az üvegvágó segítségével a papíron körberajzolt mintát vágjuk ki az üvegből (mindig az eldolgozott, sima szélnél vágjunk).

Amikor minden háromszöget kivágtunk, a széleket vonjuk be rézfóliába, szorosan nyomjuk az élekre a fóliát. Használjuk ehhez az asztallapot, vagy más sima felületet, de egy régi kanál is segítségünkre lehet.

Ezt követően az üvegekkel érintkező küllőket is vonjuk be a rézfóliával.

A következő lépésben minden rézfelületet meg kell olvasztani. Melegítsük fel a pákát, és először a forrasztófémet húzzuk, majd a pákát a réz mentén. A forrasztófém kifolyik, és befedi a rézfelületet.

Ehhez a művelethez némi rutin szükséges, ha bizonytalanok vagyunk, akkor egyszerűbb (bár kevésbé tartós) módon is eljárhatunk, erős ragasztó segítségével rögzítve a háromszögeket. A folyamatot mindkét oldalon többször kell ismételni.

Fotó: fleamarketgardening.org
Fotó: fleamarketgardening.org
Fotó: fleamarketgardening.org
Fotó: fleamarketgardening.org
Fotó: fleamarketgardening.org
Fotó: fleamarketgardening.org
Fotó: fleamarketgardening.org