Tűz, kéregrák el nem pusztíthatta.

Idén nyolcadik alkalommal került megrendezésre az Év Fája verseny, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a közvetlen környezetünkben élő fákra és általában a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére.

Az internet lezajlott szavazás során 18 000 voks érkezett, ebből 4088 szavazatot kapott a nyertes, a zengővárkonyi szelídgesztenyefa.

A Kelet-Mecsekben fekvő apró Zengővárkony messze földön híres ősi szelídgesztenyéséről. Az itt élők számára a gesztenye nem csak haszonnövény, de az évszázadokon átívelő folytonosság jelképe.

A díjat elnyerő hős szelídgesztenyefa, egy 300 éves túlélő, amely a helyiek számára igazi legenda, történetek sokasága kötődik a növénymatuzsálemhez. A századok során a fa kigyógyult a kéregrákból, túlélte az államosítást, és azt is, amikor egyszer a közeli katonai lőtér őrzésére rendelt katonák felgyújtották, hogy felmelegedhessenek. A jelölő Pécsváradért Alapítvány így ír róla:

„A századokon át minden körülménnyel dacoló fa számunkra példát jelent. A gesztenyefa életereje leküzdötte a bajokat, átvészelte a történelem viharait, ma is élni akar, sarjad, virágzik és terem, mindannyiunk örömére. Megmutatja az összefogás erejét, élni akarása minket is inspirál, példája erőt adhat a betegségben szenvedőknek, és mindannyiunknak a hétköznapok küzdelmeihez.”

A hatalmas lombkorona az évszázados megpróbáltatások után is egészségesen zöldell.

Fotó: evfaja.okotars.hu
Fotó: evfaja.okotars.hu