Rengeteg feladat hárul rájuk.

Erdők borítják a szárazföldek harmadát. Erdők, amelyek jóval többek fák halmazánál, vagy a térképen zöldre színezett területeknél.

20 okot mondunk, amiért kiemelten fontos, hogy vigyázzunk rájuk!

1. Segítenek nekünk levegőhöz jutni.

Ontják magukból az életet adó oxigént, miközben elnyelik a szén-dioxidot. Egyetlen felnőtt, leveles fa kb. 2-10 ember napi oxigénmennyiségét biztosítja.

2. Többet jelentenek fák halmazánál.

Az ismert növény és állatfajok közel fele erdőkben él, különösen az esőerdők fajgazdagsága kiugró.

3. Otthon adnak az embereknek.

Világszerte 300 millió ember él erdőben, ideértve azt a 60 millió bennszülöttet, akiknek élete szinte teljes mértékben az erdőktől függ.

4. Lehűtenek minket.

A fák árnyékolják (ezáltal hűtik) a talajt. A városi fák segítenek abban, hogy az épületek hűvösebbek maradjanak, így kevesebb energiát használunk fel a klimatizálásra. A nagy erdők egy város mikroklímáját is befolyásolják.

5. Lehűtik a Földet is.

A fák azáltal is csökkentik a Föld hőmérsékletét, hogy megkötik a levegőben lévő CO2-ot, amely hozzájárul a globális felmelegedéshez.

6. Elősegítik az esők képződését.

A nagy kiterjedésű erdőségek hatással vannak a regionális időjárásra, sőt saját mikroklímát is kialakíthatnak. Az Amazonas vidéke például nem csak a rendszeres esőzéseket segíti elő, de hatása még Észak-Amerikában is érezhető.

7. Felveszik a harcot az áradásokkal szemben.

A komoly esőzések esetén kiemelt szerep jut a fák gyökérzetének, különösen a folyó menti síkságokon. A gyökerek segítenek a talajnak minél több vizet elnyelni, lelassítva a nagy áradásokat, csökkentve az általuk okozott károkat.

8. Újratöltik a víztartó rétegeket.

Az erdők úgy működnek, mint a hatalmas szivacsok, nem engedik, hogy minden átrohanjon a felszínen, de még ők sem tudnak mindent felfogni, felszívni. A gyökerek közt leszivárgó víz a víztartó rétegekbe kerül, ezzel feltöltve az ivóvízellátásban, csatornázásban és öntözésben világszerte kiemelt szerepet játszó rétegeket.

9. Felfogják a szeleket.

Az erdő melletti gazdálkodásnak számos előnye van, így például az erdei madarak pusztítják a kártevő bogarakat, a rókák a patkányokat. Az erdei fák pedig a szeleket fogják fel, védve a termést.

10. Stabilizálják a talajt.

Az erdők gyökérhálózata hatalmas tömeg talajt stabilizál, ezzel felkészítve az egész ökoszisztémát a szél vagy víz okozta erózió ellen.

11. Megtisztítják a piszkos talajt.

A fák képesek elszállítani a mérgező anyagokat távolabbra, vagy csökkenteni az általuk okozott káros hatásokat. Ez a hasznos képesség teszi lehetővé, hogy a fák felszívják a túlcsorduló szennyvizet, a balesetek során kikerülő szennyező anyagokat.

12. Megtisztítják a koszos levegőt.

Tudjuk, hogy a szobanövények tisztítják a lakás levegőjét, hasonlóképpen tesznek az erdők is – a Föld levegőjével. Megkötnek és hatástalanítanak számos légszennyező anyagot, a szén-monoxidtól kezdve, a kén-dioxidon át, a nitrogén-dioxidig.

13. Tompítják a zajszennyezést.

Az erdő leárnyékolja a hangokat, zajokat, helyette madárcsicsergéssel, levelek susogásával és csenddel tölti meg a teret. Már néhány jól elhelyezett fa is képes az emberi fül által hallható háttérzajt 50%-kal csökkenteni.

14. Élelemmel látnak el minket.

A fák nem csak gyümölcsöt teremnek, ehető magokat vagy leveleket adnak, de más ehető kincseket is rejtenek: gombákat, bogyókat – ezekből pedig jut az állatoknak is, így több vadhús vagy hal kerülhet a mi asztalunkra is.

15. Gyógyszereket adnak.

Az erdők természetes gyógyszereket adnak, de számos szintetikus gyógyszer létrejöttéhez is útmutatóul szolgálnak. Létezik kakaócserjéből származó asztma elleni szer, és a rákkal szemben hatékonynak bizonyuló növények 70%-a is az esőerdőkben él.

16. Bútoraink, tárgyaink nagy részét köszönhetjük nekik.

Fa és gyanta: rengeteg minden készül belőlük, a bútoroktól kezdve a papírig, ruhákig. Sajnos mostanra erősen kimerültek a források, a hangsúly szerencsére a fenntartható erdőgazdálkodás felé tolódott.

17. Munkát adnak, munkahelyeket teremtenek.

Több, mint 1,6 milliárd ember élete és munkája fonódik össze az erdőkkel, nem csak lakhelyül, de munkahelyül is szolgál a faipar, az erdészet, a vadászat, a környezetvédelem, az erdőgazdálkodás, a turizmus.

18. Gyönyörködtetnek.

Az erdők meseszépek: ez a legnyilvánvalóbb, mégis legkevésbé kézzelfogható tulajdonságuk. Árnyas zugok, mohalepte fák, napsütötte rétek – a zöldben lét nyugalmat, aktivitást, ellazulást, feltöltődést, pihenést hoznak az emberek életébe.

19. Segítenek nekünk felfedezni és megnyugodni.

Biofília-még gyerekcipőben jár az a tudomány, amely ennek a jelenséget vizsgálja. A biofília valami elemi vonzódást jelent: tudjuk, hogy ez vonzza az embereket a vizek, erdők, természet felé. Az erdőben töltött idő növeli a kreativitást, segíti a felépülést, a tudatosságot, az ellazulást. Segít tovább és tartalmasabban élni.

20. A közösségek pillérei

Az erdők mindent és mindenkit összekötnek, nem léteznénk nélkülük mi sem. Becsüljük meg, óvjuk őket!

Forrás: www.mnn.com