Készülj fel időben az őszi-téli nyavalyákra!

Az Egyesült Államok középső és keleti részének füves síkságairól származó kasvirágnak két, gyógyászati célokra használt faja van: a bíborlevelű kasvirág (Echinacea purpurea) és a keskenylevelű kasvirág (Echinacea angustifolia). Mindkét növény hasonló gyógyhatással rendelkezik. A kasvirág latin neve az „echinos” = „sündisznó” szóból származik.

Európában sokáig dísznövényként ültették, majd felfigyeltek a gyógyhatására is. Az utóbbi 100-150 évben kiderült, hogy számos indián nép gyógyászatában jutott szerephez, igaz, sokszor olyan betegségeket, eseteket kezeltek vele, amelyre nem hat (pl. kígyómarás, veszettség), ugyanakkor a gyulladásoknál valóban volt létjogosultsága a kasvirágos gyógymódoknak.

A kasvirág a száraz erdőket, a füves pusztákat kedveli. Gyöktörzzsel rendelkező, évelő növény.

Nyáron virágzik, szép, rózsaszín, margarétaszerű virágokat hoz.

A fontosabb hatóanyagai közé tartoznak az alkilamidok, a cikóriasav-származékok, a glikoproteinek, a nagy molekulasúlyú poliszacharidok, a flavonoidok, a monoterpének és a kávésav-származékok.

Az immunrendszer védelmezője

Erősíti az immunrendszert, felturbózza a szervezet védekezőképességét. Megelőzésként is használatos, hogy elkerüljük az őszi-téli nyavalyákat, de az enyhe vagy középsúlyos megfázás, légúti és húgyúti fertőzések kiegészítő kezelésére is alkalmas. Gyulladáscsökkentő hatása miatt külsőleg nehezen gyógyuló sebek, gyulladásos bőrbetegségek esetén alkalmazzák.

Kutatások igazolták baktérium- és vírusellenes hatását is. Az influenza megelőzésében és a fertőzés tüneteinek enyhítésében, a gyógyulás gyorsításában ma egyetlen más növénynek sincs olyan jelentősége, mint a kasvirágnak. A legfrissebb kutatások szerint az immunkezeléshez használt adagoknál jelentősen alacsonyabb hatóanyagmennyiség (tizede) esetén sikerrel alkalmazható néhány idegi alapú (például szorongásos) betegség kezelése során.

A patikákban tinktúra, szirup formájában is kapható. A készítményekre írt útmutatásokat célszerű pontosan betartani, 6 hétnél hosszabb kúra nem ajánlott. A kasvirág a nyelven bizsergető érzést okoz, ami természetes jelenség.

Tinktúra házilag

Gyógyászati célokra a növény föld feletti részeit (Echinacea herba), és gyökerét (Echinacea radix) gyűjtik, de a legtöbb hatóanyagot a nyers gyökér tartalmazza. Gyűjtése a tavaszi és nyári hónapokra esik.

Amennyiben otthon szeretnénk tinktúrát készíteni, akkor hosszú folyamat elé nézünk, ugyanis 4 évvel az ültetés/vetés után, szedhetjük fel ősszel a gyökereket, amiből elkészíthetjük a gyógyító tinktúrát. A felszedett gyökeret alapos mosás után, hosszában vágjuk ketté, majd aprítsuk fel és szárítsuk meg. A teljesen megszáradt gyökereket kávédarálón őröljük meg. A kapott őrleményt tegyük kis befőttesüvegekbe és öntsük le jó minőségű, legalább 45%-os pálinkával. Szobahőmérsékleten áztassuk 10-14 napig, és naponta rázogassuk meg. Az idő leteltével szűrjük le vászonruhán vagy gézen, öntsük sötét üvegekbe, és tároljuk sötét helyen. Alkalmazásához ne felejtsük kikérni az orvos utasításait!