A nagyragadozó nélkülözhetetlenek az erdő életében.

2015. december 31-e óta nem tudtak semmit a szakemberek a zempléni hiúzról, ekkor rögzítette utoljára a kameracsapda az állatot. Mivel hazánkban a hiúzok populációja nem állandó, és minden egyes egyedet nagy figyelemmel kísérnek, a kutatók már a legrosszabbra is felkészültek. Most viszont örömteli hír érkezett, rögtön egy videó felvételen is sikerült megörökíteni a zempléni erdők nagyragadozóját.

A WWF Magyarország kameráján keresztül feltűnő állat az utóbbi másfél évben semmiféle nyomokat nem hagyott, és felvételek sem készültek róla. Idén tavasszal a vadászok már jelezték, hogy látták, de teljes bizonyossággal csak most lehet mondani, hogy a macskafélével minden rendben van.

A WWF Magyarország és az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság 2010 óta működik együtt a nagyragadozók kutatásában. Azóta újabb és újabb fotókkal, videókkal sikerül alátámasztani a hiúz jelenlétét. A WWF Magyarország célja, hogy a védett fajok állományáról minél többet megtudjunk, hogy megfelelő védelmet biztosíthassunk számukra. Kiemelten fontos, hogy szemléletformálással elérjék, hogy a lakosság megtanuljon békében élni ezekkel az állatokkal, és hogy megértse, mennyire fontos az emberek számára is a nagyragadozók közreműködésével fenntartott természetes egyensúly megőrzése.

Az eurázsiai hiúz a XX. század közepére Nyugat- és Közép-Európa nagy részéről az orvvadászat, illegális kilövések következtében kipusztult. A hiúzok folyamatosan helyet változtatnak, nagy kiterjedésű háborítatlan erdőkre lenne szükségük. Hazánkban is őshonos, és kiemelten fontos szerepe (lenne) az erdei életközösség fenntartásában. A ragadozók jelenléte következtében ugyanis megváltozik a növényevők viselkedése, létszámuk a természetes szintre csökken, ami teret enged az erdőnek a megújulásra.

Magyarországon az Északi-középhegység ad lehetőséget arra, hogy egykor eltűnt nagyragadozóink (a hiúz és a farkas) a környező országokból visszatérhessenek. Mind a hiúz, mind a farkas egyedszáma ma már 10 és 20 közé tehető, amely reménykeltő növekedést jelent, de még mindig igen alacsony érték, így az állomány egyelőre nem tekinthető stabilnak.

Ha szeretnél tenni a hiúzokért, akkor akár örökbe is fogadhatsz egyet:

adomany.wwf.hu

Támogatásoddal elősegíted, hogy a rádiótelemetriás eszközzel megfigyeljék a hiúzokat és információt szerezzenek róluk, hogy az erdővédelmi program keretében elősegítsék a nagy kiterjedésű háborítatlan erdők kialakítását, védelmét és hogy szorgalmazzák a fenntartható erdőgazdálkodást.

A zempléni hiúzról készült videót pedig itt tudod megnézni:

erdeiprogramok.hu