Kapcsolódások.

Vaughn Smith szőnyegtisztítóként dolgozik Washingtonban. A 46 éves férfi rendkívül szerény, nem dicsekszik azzal, hogy hány nyelven beszél.

Pedig lenne miről mesélnie. Angolul, spanyolul, bolgárul, csehül, portugálul, románul, oroszul és szlovákul folyékonyan beszél, de emellett képes számos témában társalogni, írni és olvasni is többek között olaszul, szerbül, lettül. Egyszerű beszélgetéseket tud folytatni, olvas és valamennyit ír katalánul, hollandul, magyarul. Ismeri az amerikai jelnyelvet, és ért még például görögül, japánul, mandarinul is. Mongolul és vietnámiul is ismer több mint 100 szót, egyszerű kifejezéseket.

Vaughn hiperpoliglot, azaz olyan többnyelvű, aki legalább 11 nyelvet beszél. A számítások szerint 37 nyelven képes megértetni magát.

Vaughn nem szeretne lenyűgözni senkit sem, szinte sosem dicsekszik az egyedülálló képességével. Bár már jó ideje már rájött, hogy sokkal jobban megjegyzi a neveket, számokat, dátumokat, mint bárki más, mégsem tartja ezt akkora attrakciónak. Ő még önmaga előtt is rejtély.

Gyerekként még azt hitte, hogy csak két nyelv létezik a világon: az angol, amit az apja beszélt és a spanyol, amit az anyja. Maryland államban, ahol felnőtt, még spanyolul sem mert beszélni, mert nem akart a többi gyerektől különbözni. Aztán amikor egyszer az apja távoli unokatestvérei érkeztek Belgiumból, meghallotta, hogy olyan szavakat használnak, amelyeket nem ért. Nagyon zavarta őt ez, ezért elhatározta, hogy a tudás birtokában akar lenni.

Ezt követően habzsolta a nyelveket, minden külföldit, aki az útjába akadt, megkért, hogy tanítsa meg az anyanyelvére. Számára minden nyelv egy történethez kapcsolódik, nem önmagukért tanulja a nyelvet, hanem a kapcsolódás miatt. A japánt például egy japán étterem pincéreitől tanulta, ahol az akváriumot segített takarítani. Neki az a boldogság, ha valaki megörül, amikor a saját nyelvén szól hozzá

A férfi egész személyisége nagyon különös, nagy szíve van és rendkívül érzékeny. A bátyja szőnyegtisztító cégében dolgozik, emellett szeret festegetni, vasútmodellezni. Nem érdekli a szereplés, sem az, hogy profitáljon a nyelvtudásából.

Természetesen a kutatók is tudni szeretnék, hogy mi áll a különleges képesség hátterében, az eddigi vizsgálatok szerint Vaughn agya kisebb, viszont sokkal hatékonyabb nyelvi területekkel rendelkezik.

A világtörténelemben akadtak már jó páran, akik számtalan nyelven képesek voltak beszélgetni. A magyarok közül kiemelkedik Dabi istván, aki állítólag 103 nyelven ért és ír, 23 nyelven beszél.

Forrás: www.washingtonpost.com, kiemelt kép: Astrid Riecken for The Washington Post