Mostanra mindenki tudja, hogy az amerikai elnökválasztást – általános meglepetésre – Donald Trump nyerte.

A Termeszeti szerkesztőségétől távol áll a politizálás, de arra gondoltunk, hogy eme rendkívül fontos esemény alkalmából összeállítunk egy listát a mozivászon legemlékezetesebb elnökeiről. Íme:

  1. Harrison Ford – Az elnök különgépe (1997)

Az elnök különgépe

Terroristák újságíróként feljutnak az elnöki különgépre, viszont egyáltalán nem számítanak arra, hogy maga az elnök száll velük szembe és győzi le őket ebben a pörgős akciófilmben. Harrison Ford a szokásos másfél arckifejezéssel tolja végig a filmet, de szeretjük, mert ki ne szavazna egy ilyen tökös fickóra, nem igaz?

 

  1. Bill Pullman – A függetlenség napja (1996)

a-fuggetlenseg-napja

A különböző nemzetek rosszarcúi már unalmasak, szóval itt mindjárt egy teljes idegen faj próbálja leigázni a Földet. Szerencsére itt van nekünk az amerikai elnök (ki más?), aki nemcsak profin vezet vadászgépet közvetlenül a frontvonalban, hanem lelkesítő beszédeivel pikkpakk összekovácsolja az egész világot. Az eredmény nem is marad el, az emberiség felülkerekedik a gonosz, csápos izéken.

 

  1. Jack Nicholson – Támad a Mars! (1996)

tamad-a-mars

Ebben a remek vígjátékban ismét egy idegen invázióval kell szembenéznünk, még szerencse, hogy az űrlények kissé drasztikusan reagálnak Slim Whitman zenéjére. A Jack Nicholson által megformált elnök az eddigiekkel szemben se nem bátor, se nem talpraesett, később mondjuk megoldódik ez a gond, mert nem lesz talpa. Meg többi része sem.

 

  1. Hugh Grant + Billy Bob Thornton – Igazából szerelem (2003)

igazabol-szerelem

Listánk második helyén mindjárt két elnök szerepel, Hugh Grant karaktere brit miniszterelnökként persze jelentősen hangsúlyosabb a filmben. Végig totál szimpi a csávó, aki nem átallja felrúgni Nagy-Britannia megállapodását az Egyesült Államokkal, csak mert az amerikai elnök rámegy a titkárnőjére, aki mellesleg neki is eléggé bejön.

 

  1. Kevin Kline – Dave (1993)

dave

Az amerikai elnök pásztorórája némileg rendhagyó módon agyvérzéssel ér véget. Hogy ne legyen botrány (mivel az incidens valahogy nem a first lady társaságában történik), a tanácsadók egy hasonmással pótolják. Dave a valódi elnöknél sokkal jobb fej, megmenti a menhelyet, megoldja a belpolitikai viszályokat, majd elegánsan távozik. Mellesleg a first lady szívét is elnyeri.

 

+1. Lloyd Bridges – Nagy durranás 2. (1993)

nagy-durranas2

Egy szédült vígjáték szédült elnöke, aki az elmúlt 80 év összes háborújában elvesztette valamilyen szervét, ledarálja a sapkáját a helikopter rotorjával, mellesleg tökhülye. Az azóta elhunyt Lloyd Bridges brillírozik a szerepben, rengeteget tett hozzá ahhoz, hogy mindkét film bármikor elővehető, halhatatlan klasszikussá váljon.

A képek forrása: www.imdb.com