Elég volt a zümmögésből és csípésekből!

Aligha kell hosszasan magyarázni, hogy milyen bosszantó a sok szúnyog este a kertben, amikor vacsoráznánk, a vízparton, amikor kempingezünk, vagy éppen a hálóban, amikor aludnánk. Az utált vérszívók ellen persze jó lenne minél kevesebb mérget bevetni, de mégis szeretnénk őket az utolsó példányig eltüntetni a színről.

Mit tegyünk, ha természetes módszerek segítségével szabadulnánk meg tőlük?

1. Ne adjunk teret a szúnyogtenyészetnek

A szúnyogok többsége nem tud 1-5 km-nél messzebb repülni, de egyes fajok még ennél is kevesebbet utaznak. Ezért aztán nem távolról repülnek be, hanem valahol a közelben, nagy valószínűséggel a kertedben rakják le a petéiket. Ajánlatos megszüntetni az állóvizeket, a virágalátétekben, esővízgyűjtőben, régi gumikban, ereszcsatornákban összegyűlő pocsolyákat. Az állatok itatójában cseréljük rendszeresen a vizet, ne hagyjuk kinn, ha az állat a házban tartózkodik.

A kerti tavakba ajánlatos szúnyogirtó fogaspontyot tenni, amely megeszi a szúnyoglárvát.

2. Ne hagyjuk, hogy nálunk relaxáljanak napközben

A kifejlett szúnyogok is pihennek nappal, a növényzetben megbújva. Csökkentsük a relaxálóhelyeket azzal, hogy kigazolunk és rendszeresen rövidre nyírjuk a füvet.

3. Ültessünk természetes riasztókat

Vannak olyan növények, amelyeket nem kedvelnek a szúnyogok és inkább elkerülik őket (sőt, ezek a növények általában a többi rovar számára sem vonzóak). Ültessünk bazsalikomot, citromfüvet, levendulát, kakukkfüvet, mentát, rozmaringot – az illatos levelek, virágok segítségével tarthatjuk távolt a vérszívókat.

4. Vessünk szelet

A megfelelően elhelyezett ventillátor a hátsó kertet, teraszt szúnyogmentessé teheti (legalábbis addig, amíg pörög). A moszkitók ugyanis gyenge repülők, és nem tudnak széllel szemben navigálni. A szakértők szerint közepes vagy erős állásban érdemes a ventillátort járatni.

5. DIY szúnyogűző lime és szegfűszeg segítségével

Amennyiben ennyi nem elég, és szeretnénk összedobni egy sk szúnyogriasztót, akkor az alábbi videón megnézhetjük, hogy miként tehetjük ezt meg némi lime és szegfűszeg segítségével:

Forrás: www.mnn.com