Lebegő lakhely az óceánban.

Létezik egy sziget, valahol a mexikói karibi partvidéken, Cancuntól nem messze, amely több szempontból is különleges. A 75 nm2-en elterülő privát földdarabnak van úszómedencécskéje, internet elérése és saját tengerpartja is.

A sziget tulajdonosa egy brit művész, Richart Sowa. A földdarab nem tipikus trópusi sziget, sőt, valójában, a szó szoros értelmében nem is sziget. A Joysxee névre keresztelt „alkotás” egy alapon úszó valami, az alapot pedig maga Sowa alkotta kb. 150 000 levegővel teli palackból, amiket hatalmas hálók tartanak egyben. Az úszó alapot homokréteg és földréteg is fedi.

A sziget mangrove fáinak gyökerei belenőttek ezekbe a rétegekbe, így biztosítva egy plusz összekötést, és természetes szerkezeti megerősítést. A Joysxee ki van pányvázva a szárazföldhöz is, és azzal elektromosság és internet szempontjából is összeköttetésben áll.

Sowa saját maga építette a különleges szigetet, és ő maga tartja fenn, néha önkéntesek segítségével. A szigetre érkezőket nem mással, mint egy 8 személyes, palackokból épült hajóval szállítja át a földdarabra.

A sziget létrehozása egy hosszabb folyamat eredménye volt. Kezdetben egy szerény, növényzettel borított tutajnak indult, de olyan nagyra nőtt, hogy be lehetett rendezni egy önellátó életteret rajta.  A három emeletes házikó, két hálószobával, melegvizes fürdőkáddal több, mint hívogató. Az ingatlanhoz tartozik egy esővízgyűjtő rendszer, zuhanyzók és fürdőszoba komposzt WC-vel.

Az építményt összetartó mangrovefák mellett a férfi kertet is nevel, paradicsomot és spenótot termeszt, sőt gyümölcsfái is vannak.

Joysxee nem az első kísérlete Sowa-nak a palackokra épült sziget létrehozására. Korábban, évekkel ezelőtt már próbálkozott Mexikó nyugati partjainál, de sajnos az ott lakók nem voltak elragadtatva a kezdetleges kunyhószerű szerkezettől, így a hatóságok távozásra kényszerítették a művészt.  Ezt követte a 250 000 palackon álló Spirál sziget nevű alkotás, ami azonban az Emily hurrikán áldozata lett.

A sziget jó példája a szél, nap, és víz energia által üzemeltetett élettérnek – legalábbis alkotója szerint. Sowa jelenleg is néhány újításon dolgozik, így például a hullámok energiájával működtetett légkondicionálón, vízi pumpán és abban is nagy fantáziát lát, hogy a mangrovék segíthetnek a levegőt megtisztítani.

A férfi szerint a sziget elsüllyeszthetetlen, mert annyi palack tartja fenn, sőt – mivel lebeg, nem önti el az emelkedő tengerszint és az áradás sem veszélyezteti.

Sowa fogad vendégeket és túrákat is szervez az érdeklődőknek. Aki szeretne egy lebegő szigeten ébredni, az a vendégházban szállást is kaphat.

Forrás: www.mnn.com