Van élet nyáron a Balatonon túl is! Ha tóparton sétálnánk, vagy fürdőznénk egyet, nem muszáj zsúfolt helyet választanunk. Mutatunk 7 kevésbé ismert, festői tavat, amit érdemes felkeresni!

1. Hársas tó, Szentgotthárd

Hársas-tóFotó: http://www.nyugat.hu/

Hivatalos nevén Máriaújfalu-víztározó, amely a Hársas patak felduzzasztásával keletkezett. Gyönyörű erdei környezetben, karnyújtásnyira az osztrák határtól, az Őrség lenyűgöző dimbes-dombos vidékén találjuk. A tó gyalogosan körbesétálható, és egyes részein fürödni, horgászni is lehet.

2. Arlói tó

Arlói tóFotó: http://www.panoramio.com/

Arló Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Hódos-patak völgyében fekszik. Fő nevezetessége a tó, mely a Csahó-hegy déli oldalának megcsúszása következtében ún. suvadással keletkezett, Közép–Európában egyedülálló módon. Egy 300 méternél is hosszabb 50-60 méteres függőleges szakadásfal mentén csúszott meg az a homoktömeg, amely elzárta a Szohony-patak völgyét. Annak vize így feltöltötte a kialakult mélyedést, létrehozva ezzel a páratlan szépségű Arlói-tavat. A tó partján napjainkra pihenőházak és horgásztanyák sora épült fel.

3. Öreg tó, Tata

Öreg tóFotó: http://www.funzine.hu/

Sokan ismerik a partján álló várról, vagy a vadlúd-sokadalomról ezt a meseszép, fűzfákkal szegélyezett tavat. Kevesen tudják azonban, hogy az ország legrégebbi halastava (mintegy 700 éves), és egy szakaszán fürdeni is lehet.

4. Nagyteveli víztározó

Nagyteveli víztározóFotó: http://www.bojlistavak.hu/

A Bakony lábánál, erdővel és hegyekkel körülvéve terül el ez a kellemes vizű tó. A strandolást így könnyű egy kis túrázással, vagy Pápa felkeresésével összekötni.


Vadkacsacsalád lubickol Sástón, hazánk legmagasabban fekvő tavában

5. Deseda tó, Kaposvár

Deseda tóFotó: http://www.legifoto.com/

Kaposvártól északra található Magyarország leghosszabb mesterséges tava, a Deseda tó. A víz, valamint erdővel, mezővel tarkított környezete a kirándulóknak és a vízi sportok szerelmeseinek egyaránt kellemes időtöltést nyújt. A Toponárhoz közeli részt főként a fiatalok, a sportolást és a strandolást kedvelők látogatják, de találunk nyugodtabb részeket is, ha pihenésre vágyunk.

6. Tarcali tó

Tarcali tóFotó: http://www.geocaching.hu/

Tarcal Tokaj mellett található, és bár nagyon híres borvidékünk, a különleges fürdőhelyét kevesen ismerik! A bányató egészen elképesztő fekvésű, a sziklákkal tarkított, mélyebb vizű fürdőhelyet a vadregényes kalandok kedvelőinek ajánljuk!

7. Vadása tó, Hegyhátszentjakab

Vadása tóFotó: http://www.vadasa.hu/

Az Őrséggel kezdtük, az Őrséggel fejezzük be a tavak listáját. A Vadása tó lenyűgöző dimbek és dombok közt bújik meg, a hasonnevű patak vizének felduzzasztásával keletkezett. Elnevezése onnét ered, hogy a környéken sok volt a róka, ezek lyukakat ástak a patak mentén, így lett vad-ásta, Vadása-patak, illetve tó. Vize kristálytiszta, a tavat 12 forrás táplálja.