Mutatjuk, hogy mi az, amit azonnal fejezz be, ha nem akarsz kezdő grillezőnek tűnni!

A tavasz beköszöntének biztos jele, hogy a szomszéd kertekből füstszag és ínycsiklandó sült hús illata terjeng feléd. Nagyszerű és hasznos időtöltés a grillezés, ami még tökéletesebb lehet, ha tudod, hogy mire kell odafigyelned. Légy te is mester a szabadtéri sütögetésben, eláruljuk, mi az, amit nem jól csináltál eddig!

1. Grillgyújtó folyadékot használsz

Nem jó korgó gyomorral nekikezdeni a grillezésnek, és az azonnali nagy tűz érdekében nyakon önteni a fákat gyúlékony folyadékkal. A belobbanó tűz reméljük, megkíméli a frizurádat, inkább használj újságpapírokat és rőzsét. Várd meg, amíg leég a fa, ne akkor dobd fel a húsokat, amikor még hatalmas lángnyelvek csapkodnak. Ne feledd, a rácsnak is át kell melegednie, mielőtt rákerül a hús.

2. A hűtőből veszed ki a húst

Ez a leggyakrabban elkövetett hiba: az emberek kikapják a hűtőből a cuccot és már rohannak is ki vele a kertbe. Pedig sokkal jobban tennék, ha először szobahőmérsékleten hagynák egy ideig, a tökéletes végeredmény érdekében. Ha túl hideg az alapanyag, a külső része szénné ég, a belseje meg véres maradhat.

3. Közvetlen lángon égeted végig a cuccot

Ha csak nem vágysz szénné égett csirkehúsra, vagy fekete tarjára, akkor ajánlatos távolabb tenni a sütnivalót a nyílt lángtól. Forgassuk, tegyük arrébb, ha valahol túl erős a tűz-használjuk ki a rács adta lehetőségeket.

4. Elfelejted megtisztítani a rostélyt

Nem igazán vágysz tavalyi széndarabokra, hamus hagymakarikákra, gyanús izékre? Akkor pucold meg a rácsot, mielőtt nekifogsz a mókának. A legegyszerűbb egyébként, ha már kicsit felmelegíted a rostélyt, de még nem tűzforró, ilyenkor könnyebben lekaparhatod róla a nem oda való dolgokat.

5. Nem elég a láng

Ismerd azt az érzést, amikor már órák óta üldögéltek a húsok mellett, de csak nem akarnak átsülni? Harmatgyenge tűz mellett bizony a naplementét is megvárhatod. A végeredmény egy agyonfüstölt valami lesz, amiből a nedvesség is megszökött.

6. Agyonnyomorgatod a húst

Felesleges percenként megfordítani, villával szurkálni, fogóval nyomkodni. Ezzel nemhogy jót nem teszel neki, de még a levet is elfolyatod. Elegendő 3-4 percenként fordítani rajta, amikor a sütés alatt álló felén egy kis kéreg kezd képződni.

7. Túl sok mindent akarsz egyszerre

Nehéz egy tucat emberre sütni, ráadásul ki akarsz tenni magadért, és könnyen átesel a ló túlsó oldalára. Ez pedig éppen ellenkezőleg fog elsülni, mint ahogy képzelted. Inkább válassz 1 maximum 2 féle húst, ahelyett, hogy odakészülsz hamburgerhússal, csirkecsíkokkal, pácolt tarjával, fűszeres zöldségekkel, pulykasaslikkal, a végén pedig néhány sületlen és néhány szénné égett étel lesz az eredmény.

8. Átsült-e már a hús – játékot játszol

Amikor tettekre kerül a sor, már nincs idő töprengeni és vacakolni. Nem valami biztos módszer, hogy kétpercenként szurkálod a húst, és próbálod kitalálni, hogy vajon ehető-e már. Ehelyett használj olyan kis szerkezetet, amelyik megmutatja, hogy átsült-e az ebéd. Amikor már úgy véled, hogy igen, akkor nézd meg, ne folyasd el feleslegesen a levet korábban!

9. Nem adsz pihenőt a húsnak

A tűzön töltött idő után jár egy kis pihenő a húsnak, mielőtt felfaljuk. A legtöbben persze nekiesünk gondolkodás nélkül, pedig jó lenne 10 percig még hagyni, hogy a levek eloszolhassanak benne, ezáltal sokkal ízletesebb legyen. Ilyenkor tegyél még egy kis sót és fűszert rá, és eheted!