Mi a surströmming?

Ha eddig azt hitted, hogy a hűtőben felejtett hal az, ami igazán büdös, akkor még nem találkoztál a surströmminggel. Ez a híres-neves svéd halkonzerv szó szerint „savanyított heringet” jelent, és messze híres-hírhedt arról, hogy megnyitása után a szomszédok is inkább elköltöznének. A surströmming fermentált heringből készül, ami nem a legcsábítóbb konyhai alapanyag, ha frissességről van szó.

Miből készül, és miért ilyen büdös?

A surströmming alapja a Balti-tengeri hering, amit egy speciális fermentálási eljárás során savanyítanak. Ez azt jelenti, hogy a halat sós vízben erjesztik, ami a heringben lévő fehérjéket lebontja, és ezzel együtt egy igazán orrfacsaró illatot bocsát ki. A fermentáció során keletkező gázok miatt a konzervdobozok gyakran puffadtnak tűnnek – egyértelmű jelzés arra, hogy itt valami komoly bűzös kincs lapul.

Hol és mikor kezdték gyártani?

A surströmming története egészen a 16. századig nyúlik vissza, amikor a sós halételek voltak a megőrzés egyik legjobb módjai. Svédországban, különösen a balti partvidéken készítik, ahol a sós hering hagyománya évezredekre nyúlik vissza. A modern időkben azonban leginkább a bátorságpróbák és vicces YouTube videók miatt vált ismertté.

Miért hírhedt?

Nos, a hírhedtség nagy része az elképesztően büdös szagból ered. A surströmming felnyitása gyakran szabadban történik, mivel az illat gyorsan terjed, és percek alatt megtölti a szobát – vagy éppen az egész utcát. Az internet tele van olyan videókkal, ahol emberek megpróbálják először felbontani a konzervet, majd jókedvűen (vagy nem annyira) meg is kóstolják. Ez az étel tehát nem csak gasztronómiai kuriózum, hanem egyben társasági játék is lehet!

Hogy készül?

A surströmming elkészítése egyedülálló folyamat. Először a friss heringet sós vízben áztatják, majd hordókba zárják, ahol hetekig fermentálódik. Ezután konzervbe zárják, ahol a fermentáció még folytatódik. Ez a módszer adja a surströmming különleges, erős ízét és bűzét. A hal szó szerint tovább erjed a dobozban, egészen addig, amíg a bátor evők fel nem nyitják.

Hol kapható Magyarországon?

Ha valaki annyira bátor, hogy kipróbálná ezt a gasztronómiai kihívást, Magyarországon is találhat surströmminget egyes online áruházakban, például a Skandináv élelmiszereket forgalmazó webshopokban. Ne lepődj meg, ha a kiszállítás után a futár maszkot visel!

Videók, amiket nem szabad kihagyni

Ha szeretnéd látni, hogyan reagálnak mások a surströmming élményre, nézd meg ezeket a videókat:

Konzervnyitás kihívás – valami bűzlik! – Ez a videó megmutatja, hogy még a legedzettebb emberek is kihívás elé kerülnek, ha surströmmingről van szó.

Surströmming kóstoló – túlélni a szagot – Nézd meg, hogyan próbálnak a résztvevők nem elmenekülni az első falat után!

Kinek ajánlott a surströmming?

Azoknak, akik szeretik a gasztronómiai kalandokat, és nem ijednek meg a kihívásoktól. A surströmming nem mindennapi fogás, és talán nem is a legideálisabb randi étel, de egy biztos: egyedi élményt nyújt! Ha sikerül egy falatot elfogyasztanod, máris egy szűk, de büszke csoport tagjává válsz, akik túlélték a surströmminget.