Ha valaha is ettél annyi fokhagymát, hogy a családod az ablakot kezdte nyitogatni, akkor készülj: a tudomány most igazolta, hogy nemcsak a társaságot riasztja el, hanem a baktériumokat is. Sőt, bizonyos esetekben jobban teljesít, mint a fogorvosok által használt klórhexidin – vagyis az a piros-fehér flakon, amit senki sem szeret, de minden rendelőben ott van.

A hír a Sharjah Egyetem kutatóitól érkezett, akik szisztematikus áttekintést készítettek arról, hogyan teljesít a fokhagymakivonatos szájvíz a klórhexidinnel szemben. A válasz: meglepően jól. Néha túl jól is, ha a szaghatást is beleszámítjuk.

Fokhagyma vs. klórhexidin: a szájüreg UFC-meccse

A 2025-ben megjelent vizsgálat öt klinikai tanulmány eredményeit vetette össze. Ezek alapján a magasabb koncentrációjú fokhagymás szájvizek:

– ugyanolyan hatékonyak, mint a klórhexidin,
– sőt néhány esetben jobb fertőtlenítő hatást mutatnak, és
– tovább marad aktív a szájban.

Egyetlen apró gond van.

A fokhagyma… nos, fokhagymaszagú. És csíphet. A kutatók óvatosan ezt úgy fogalmazták meg: „a betegek nagyobb kellemetlenségről számoltak be”. Fordítás: csípett és illatos volt.

Fokhagymás szájvíz, ami leveri a gyógyszertárat?

Miért ilyen erős a fokhagyma? Az allicin a hibás

A fokhagyma (Allium sativum) évezredek óta természetes antibiotikumként ismert. A titok nyitja az allicin, egy olyan vegyület, amely akkor keletkezik, amikor a fokhagymát összezúzzuk vagy felaprítjuk.

Ez az anyag:

– baktériumokat,
– gombákat,
– sőt bizonyos vírusokat is képes elpusztítani. Nem véletlen, hogy a világ 2024-ben 30 millió tonna fokhagymát fogyasztott el – főleg Ázsiában, ahol jól tudják, mi az erős.

A gond: kevesen vállalják be „randira”

A tanulmány megállapította, hogy a fokhagymás szájvíz mellékhatásai enyhébbek, mint a klórhexidiné (ami elszínezheti a fogakat és megváltoztathatja az ízérzékelést). Viszont a fokhagyma:

– csíp,
– mar, és
– olyan leheletet hagy maga után, amely garantáltan távol tartja a baktériumokat… és minden más élőlényt.

Ezért a kérdés nem az, hogy működik-e, hanem hogy ki hajlandó elviselni.

Lehet ebből természetes alternatíva? A tudomány szerint: talán.

A kutatók szerint a fokhagymás szájvíznek nagy jövője lehet:

– természetes,
– olcsó,
– otthon is előállítható, és
– már több vizsgálatban bizonyított.

De egyelőre kevés a nagy mintás klinikai kutatás. Sok vizsgálat kémcsőben vagy laborban zajlott, nem valódi pácienseken. A végső ítélet tehát még várat magára – de az biztos, hogy a fokhagyma ismét bizonyította: a természet egyik legjobb fertőtlenítője.

Természeti tanulság: a kertben szelíd, a baktériumokkal kíméletlen

A fokhagymának kevés vetélytársa van, ha természetes antimikrobiális hatásról van szó. És bár a szájvizek piacán még nem dönt trónt, az irány biztató. A legfontosabb kérdés csak az marad: a hatékonyság vagy a társasági élet a fontosabb?

Forrás: University of Sharjah, Journal of Herbal Medicine (2025). “The Clinical Antimicrobial Efficacy of Garlic Extract (Allium sativum) Compared to Chlorhexidine Mouthwash: A Systematic Review.” DOI: 10.1016/j.hermed.2025.101053