Ritka, mint a kék dísznövény.

A virágboltokban kapható kék orchideát vagy kék rózsát nyilvánvalóan nem a természet alkotta, sokkal inkább az élelmes kertészek. A kék ugyanis meglehetősen ritka szín a virágok között, a mintegy 280 000 virágzó faj alig 10%-a pompázik valamelyik kék árnyalatban.

Fotó: VK Chernyak/Shutterstock

Ezért is érdekes, hogy most először sikerült japán tudósok egy csoportjának előállítani genetikai módosított kék krizantémot. A nemesítők ez idáig ugyanis nem tudtak létrehozni kék virágú fajtákat a hagyományos nemesítési eljárásokkal.

A kutatók két, kék virággal rendelkező növény génjeit használták, nevezetesen a pillangóborsóét és egy harangvirágét, és ezeket „mixelték össze” a krizantém génjeivel. Az eredmény bíztató, így remélhetőleg más népszerű dísznövényeknél is használható lesz ez az eljárás.

És hogy miért olyan ritka a kék szín a virágok között? Valójában nincs igazi kék színagyag a növényekben, így azok nem tudnak közvetlenül kék színt előállítani. A levelekben pedig még annál is ritkább a kék szín, mint a virágok esetében. Csak egy maréknyi trópusi növénynek van valódi kék levele.

Fotó: Steve F/Wikimedia Commons

A kék virág vagy levél a növények „trükközésének” eredménye: a kék szín létrehozásának kulcsa a vörös antocián színanyagokban rejlik. A növények ügyesen módosítják a színanyagokat, hogy kék virágokat fejlesszenek. Ezt változatos módon tudják elérni, a pH megváltoztatásával, vagy a pigmentek, molekulák, ionok „mixelésével”. Valójában a kék krizantémot előállító japán tudósok ugyanezt tették, két lépésben módosították az antociánok szerkezetét. Ezek a komplikált változások, a pigmentekről visszaverődő fényekkel együtt azt eredményezik, hogy a virág kéknek tűnik. Az eredmény pedig igen látványos, elég ha a sarkantyúfűre, a harangvirágra, a hortenziákra, az ólomvirágra vagy a búzavirágra gondolunk.

Bár az emberi szem számára igen vonzóak és ismerősek a sárga, narancs, piros és lila virágok, a beporzó rovarokat nem riasztják a szokatlanabb kék színű virágok sem. Ők táplálékot, élelmet keresnek, és ebből a szempontból a kék virág ugyanúgy tápforrás számukra, mint bármelyik másik.

Fotó: brewbooks/Wikimedia Commons

A helyzet az, hogy nagy a kereskedelmi érdeklődés a népszerű dísznövények kék változata iránt, ezért a kutatók nagyon szeretnének kék változatokat előállítani.

fotó: Pippa Sanderson/Shutterstock

A kísérletezések több irányban folynak. A kémikusok képesek voltak a delfinidin használatával lila rózsát előállítani, ez a színanyag adja a violák és a sarkanytúfűk kék színét.  Sajnos az igazán kék rózsa létrehozása még várat magára.

Forrás: www.mnn.com