Megdöbbentő összefüggés.

A nők bizony gyakran fáznak a hideg, alulfűtött vagy légkondicionált irodákban, és ez kihat a munkateljesítményükre is! Már számos tanulmány kimutatta, hogy az irodák hőmérsékletét tipikusan a férfiak komfortérzetéhez programozzák, ami messze nem azonos a nők igényeivel.

Azt azonban eddig nem vizsgálták mélyebben, hogy ez az állandó hűvös klíma miként hat a nők teljesítményére. Most ez is kiderült: rosszul! Egy új tanulmány alaposan kivesézte a témát, összehasonlították a nők és a férfiak szellemi teljesítményét különböző hőmérsékleti értékeken.

Alacsonyabb hőmérsékleten a férfiak magasabb pontszámot értek el a verbális és matematikai teszteken, mint a hölgyek.

Azonban amint emelkedett a szoba hőmérséklete, úgy nőtt a nők pontszáma is. Az 500 főiskolai hallgató részvételével végzett felmérés során 1 órás matematikai, verbális és szellemi érvelős teszteket kellett kitölteni, miközben a terem hőmérséklete 16 és 31°C között változott.

A hőmérséklet változása nem mutatott jelentős eredménybeli különbséget, amikor a résztvevőket egyben kezelték, azonban amint szétválasztották őket nemekere, másként festett a dolog: éles kontraszt mutatkozott a matematikai és verbális tesztekben. A férfiak sokkal jobban teljesítettek a hideg teremben is, mint a nők, azonban amint melegedett a szoba, a hölgyek felzárkóztak, majd a verbális teszteken előre is törtek.

Amikor a hőmérséklet 21°C alá esett, a nők átlagosan 8.31 matematikai feladatot oldottak meg helyesen. 27°C felett azonban ez a szám már 10.56 volt. Vagyis a teljesítőképesség 27 %-os növekedést mutatott, ami igen látványos különbség. A melegedéssel a megoldott problémák száma is növekedett, vélhetően azért, mert a nők általánosságban jobban érezték magukat. A hölgyek egyszerűen komfortosabban érzik magukat, ha meleg van, és így nagyobb erőfeszítésre képesek.

Úgy tűnik, ideje újragondolni, hogy az agyonhűtött irodák mennyire segítik a hasznos munkát.

Az állandó légkondicionálás nem csak a környezetünknek rossz, de ezek szerint nekünk is. Lassan már úgy kell indulni a legnagyobb melegben is munkába, mintha ősz lenne, extra réteg ruhákkal felszerelkezve.

Forrás: www.treehugger.com