Emlékszel még Tintinre?

A brüsszeli Képregény Út házak és falak között vezet: a belvárosban található épületeket népszerű francia-belga képregény hősök díszítik: Tintin, a Hupikék Törpikék, Asterix, Lucky Luke, Gaston és társaik néznek ránk a festett falakról.

A látványos projekt 1991-ben kezdődött, helyi szervek kezdeményezésére, a Belga Képregény Központtal együttműködve, hogy megünnepeljék a képregények sikerét, és egyfajta emléket állítsanak nekik.

A képregények Belgium büszkeségei, egyfajta nemzeti kincsek.

Ebben az országban a népszerű közönségkedvencek önálló művészi alkotásokká nőttek. Több, mint 700 képregény-alkotójával tulajdonképpen a világ vezető országa Belgium, ha az egy km2-re eső képregény alkotót számát nézzük.

A fővárosban tucatnyi erre szakosodott boltot, ehhez kapcsolódó szobrot, graffitit, bárt vagy múzeumot találunk. Sehol máshol a világon nincsenek ilyen mély gyökerei a rajzolt történeteknek, sehol nem tartják őket ekkora becsben.

Az 1900-as évek elején a képregény még nem önálló alkotás volt, újságokban, magazinokban jelentek meg a rövid rajzos történetek.

Az egyik első belga képregény a máig népszerű Tintin kalandjai volt, Georges Prosper Remi, ismertebb nevén Hergé alkotása 1929-ben született. 1934-ben Paul Winkler kiadó az amerikai Mickey Mouse kalandjait és egyéb Disney figurák történeteit kezdte megjelentetni a magazinjában.  A siker láttán több újság is hasonló módon járt el, főként import anyagokkal dolgoztak.

A II. világháború kitörésével lehetetlen volt hozzájutni az amerikai képregényekhez.

Ezért számos fiatal művész előtt megnyílt a lehetőség, hogy Európában is a képregény rajzolással és animációval foglalkozzon. Kezdetben befejezték a félbehagyott amerikai történeteket, így például Superman sztoriját, majd önálló hősöket és karaktereket alkottak. 50 év alatt a kiadók támogatásával megszületett az európai képregény ipar.

Mára a francia-belga képregények többsége minden európai nyelven lefordításra került, sőt némelyek, pl. a Lucky Luke, a Hupikék Törpikék, az Asterix vagy a Tintin az egész világon ismertek és kedveltek.

The Képregény Út méltó emléket állít a képregényeknek több, mint 50 lenyűgöző, látványos falfestménnyel.

Forrás és képek: www.amusingplanet.com és visitbrussels.exposure.co, valamint www.ebaumsworld.com