Lélegzetelállító, kupolaszerű lávaömlés.

A Hawaii-on található Kilauea vulkán önmagában is lenyűgöző, ám leginkább aktivitásáról híres: a Mauna Ulu névre keresztelt kitörése például nem kevesebb, mint 1774 napon át tartott. Sokáig ez, a 460 millió köbméter láva termelődésével járó jelenség számított a vulkán leghosszabb feljegyzett kitörésének. A megdöbbentő aktivitás 1969 és 1974 között a nagyközönség számára is látható volt a megfigyelőhelyekről, az időszak alatt lélegzetelállítóan látványos természeti jelenség szemtanúi lehettek a szerencsések.

A hivatalos szervek (US Geological Survey) nemrég olyan felvételeket hoztak napvilágra, amelyeket 1969-ben készített a fotós J.B. Judd. A képeken egy kb. 20 méter magas, látványos, szimmetrikus kupola alakú szökőkút látható, amely egyike volt annak a tucatnyi természetes forrás jelenségeknek, amelyeket a kitörés első évében figyeltek meg.  A forrás külső terjedése annyira erős volt, hogy a láva 7,5 mérfölddel arrébb ömlött az óceánba.

A szimmetrikus alakzat néhány napon keresztül volt megfigyelhető, egészen pontosan október 10. és 13. között, és a jelentések szerint még a 75 méteres magasságot is elérte. De mitől is olyan különleges ez a kupola alakzat? A tipikus lávaömléseknél felfelé ömlik az anyag, mint a gejzírekben. Rendkívül ritkán történik meg az, hogy izzó gömböt láthatunk.  Noha a képen – megtévesztő módon – pontosan úgy néz ki, mintha a szökőkút a víz közepén lenne, valójában ez a folyamat a szárazföldön zajlott. Az előtérben lévő hullámok igazából lávaalakzatok.

A szökőkútszerű lávaömlés akkor képződik, amikor az olvadt kőzetben gáz buborékol fel és robbanást okoz. Noha a Mauna Ulu most már nem a leghosszabb kitörési időszaknak számít — az 1983 óta tartó Pu‘u ‘Ō‘ō letaszította a dobogó felső fokáról — a fénykép továbbra is bizonyítéka a vulkán hihetetlen aktivitásának, a természet ezerarcú szépségének.

Forrás: mymodernmet.com és www.usgs.gov