Melyiket kóstoltad már?

Az őszhöz nálunk leginkább a kelt tészták, a sütőtök, a gesztenyés finomságok és káposztás ételek kapcsolódnak. De vajon mit esznek ilyenkor a világ más tájain? Körbenéztünk a nagyvilágban!

1. Rák Svédországban

Mi mással ünnepelhetnék a nyár végét és az ősz elejét Svédországban, mint egy kis rák-partival? A kräftskiva néven futó mulatság során összegyűlnek a barátok és a családtagok egy hosszú asztal körül, hogy jól teleegyék magukat rákkal.  A hagyomány még azokra az időkre nyúlik vissza, amikor a szigorú rendeletek miatt tilos volt a nyarat követően rákot fogni a hiány miatt. Azóta ugyan enyhült a szabályozás, de a bulik továbbra is kitartanak.

https://www.instagram.com/p/Bm5RTvkF-UE/

2. Kabocha tök Japánban

A kabocha egy téli tök, ami japán tök néven is ismert. Puha, húsos, narancsszínű közepe tele van maggal, de a héja kemény és zöld. Levesekhez, húsokhoz használják, de grillezik is ezt a nagyon édes tököt.

https://www.instagram.com/p/Bp1XwScAC_x/

3. Holdsüti Kínában

A holdsüti egy hagyományos kantoni édesség, amelyet főként Kína déli területein fogyasztanak, az őszközepi fesztiválon. Az édesség vörösbab krémmel van töltve és általában negyedekre van vágva, teával kínálják a családnak. Az említett fesztiválon a családok hagyományosan összegyűlnek lámpásaikkal, hogy a teliholdat ünnepeljék sok-sok süteménnyel és tánccal.

4. Polip Spanyolországban

Noha Spanyolországban egész évben ott van az étlapon, a polipot legjobb ősszel fogyasztani. A pulpo a la gallega, azaz a galíciai polip különösen ízletes csemege! Minden ősszel O Carballiño falvában, Galíciában megrendezik a Fiesta del Pulpo-t, azaz a Polip fesztivált. Az eseményen 25-30 000 kiló polipot készítenek el, amelynek fogyasztását dudazene és a tánc kíséri.

https://www.instagram.com/p/Bpy_8H2hPqy/

5. Hering Svédországban és Finnországban

A Balti-tengerben bőségesen tenyésző hal igen népszerű Skandináviában. Észak-Svédország nagy termelője a surstrӧmming-nek, ami egy karakteres ízű, erjesztett hering. Minden évben, kora októberben Helsinki ad otthont az egyhetes Hering Fesztiválnak, amely az ősz kezdetét és így a hering szezon kezdetét köszönti.

6. Szoljánka Oroszországban

A szoljánka egy tartalmas, gazdagon fűszerezett leves. Hagyományosan marhából készítik, sonkából és sertéskolbászból, amit hagymával, paradicsommal és fűszerekkel főznek. Létezik halakból készült, sőt vegetáriánus változat is.

https://www.instagram.com/p/Bo4SGpaAZpd/

7. Krumplinudli Németországban

A krumplinudli duci nudli, sváb étel. Rozsból, lisztből, tojásból készül eredetileg, ám napjainkban inkább krumpliból készítik.

https://www.instagram.com/p/Bp4L9DZBndG/

8. Alma trifle Dániából

Az alma az ősz egyik legnépszerűbb gyümölcse, nem csak nálunk, Dániában is. Ott fesztivál keretében mindenféle formában kóstolhatjuk: ciderként, pálinkaként, sütemények és desszertek összetevőjeként. Az alma trifle egy könnyű desszert, almarétegekkel, mogyoróval és tejszínnel.

https://www.instagram.com/p/BMEqFnNApap/

Forrás: www.andiamo.co.uk