Rövid, de tartós.

Sok minden készült már újrahasznosított műanyaghulladékból, de bicikliút még nem. Most viszont már ez is felkerült a listára: Hollandiában átadták a világ első műanyaghulladékból készült kerékpárútját.

A bicajosok boldogan tekertek végig az úton – a szélmalmok országában amúgy is rengetegen bicikliznek. Persze nem kell óriási távra gondolni, a mindössze 30 méteres szakaszon biztosan nem fáradt el senki, az azonban örvendetes, hogy ehhez 218 ezer darab műanyagpohárnak megfelelő hulladékot használtak fel.

Külön előnye ennek az útnak, hogy a becslések szerint kétszer-háromszor tartósabb, mint bármilyen hagyományos út.

Az út mentén szenzorokat helyeztek el, hogy nyomon kövessék, hogyan viselkedik a használat során, mérik a hőmérsékletét, tartósságát és azt, hogy hány kerékpáros halad át rajta. Készítői szerint ez a világ első okoskerékpárútja is egyben.

A holland KWS útépítő cég, a Wavin csőgyártó cég és a francia Total kőolajipari vállalat közös kezdeményezéseként megvalósult utat a tervek szerint újabbak követik. Novemberben elkészül egy második útszakasz Giethoorn városban is, és további teszthelyeket keresnek a műanyagút számára a legkülönbözőbb helyszíneken, köztük parkolókban, vasútállomásokon és járdákon.

Forrás: www.dontwasteit.hu