A sárga alsóneműtől a régi edények hajigálásáig.

Bár sokan sokféleképpen ünnepelünk, mi magyarok általában szilveszterkor pezsgővel koccintunk, lencsét és virslit eszünk és éjfélkor meghallgatjuk a Himnuszt.

Nézzük meg, hogy más népeknél miként telik az év utolsó napja!

Pöttyök viselése vagy kerek gyümölcs fogyasztása – Fülöp-szigetek

A Fülöp szigeteken élők úgy vélik, a szerencse kerek: ezért a pettyek viselése vagy a gömbölyű gyümölcsök fogyasztása mindenképpen szerencsét és jó anyagi helyzetet jelent az újesztendőre.

Ólomöntés – Németország és Ausztria

A németek és az osztrákok már ilyenkor látni szeretnék a jövőt, ezért ólmot öntenek. A megolvasztott ólmot egy vízzel teli tálba öntve, a kialakuló formából próbálnak tippelni arra, hogy mit hoz a következő esztendő. Ez a fajta szokás egyébként Magyarországon sem ismeretlen!

Színes alsónemű viselése hoz szerencsét – Mexikó

Mexikóban újévkor sem maradhat el a vidámság, biztos, ami biztos, ehhez színeket is öltenek magukra. Akik a szerencsét szeretnék a házukba csalogatni azok sárga alsóneműt viselnek, akik viszont a szerelmet vonzanák magukhoz, piros fehérneműben ünnepelnek.

Képek égetése, hogy magunk mögött hagyjuk a múltat – Ecuador

A dél-amerikai ország lakói igen sajátságos módon hagyják maguk mögött a múltat. Szilveszter estéjén fotókat égetnek, mégpedig kinn, a szabadban. Mindenki a háza elé megy, és összegyűjtik azokat a képeket, amelyek valami rosszra, fájdalmasra emlékeztetik őket, majd közösen elégetik azokat.

Látogatás a temetőben – Chile

Hátborzongatónak tűnhet, de Chile-ben szilveszterkor a temetőbe mennek az emberek. Éjjel tele vannak a temetők, mindenki a halottaival együtt köszönti az újesztendőt.

Jótékonykodás – Törökország

Talán különösnek tűnhet, de Törökországban az a szokás, hogy ezen a napon a szegény, nélkülöző emberek részére szerveznek karitatív programot, adakoznak, élelemmel, pénzzel látják el őket. Úgy vélik, hogy ez a fajta tevékenység, a bajban lévők megsegítése számukra boldog esztendőt fog hozni.

Éjfélkor fehérneműcsere – Bolívia

A bolíviaiak éjfélig várnak azzal, hogy magukra öltsék a sárga alsóneműt.  Úgy vélik, hogy ezzel a cserével a szerencséjük is megfordul.

Régi edények hajigálása – Dánia

Dániában igen fura hagyomány dívik: az emberek régi, használt edényeket hajítanak a barátok ajtaja elé Szilveszter estén. Ez nem azt jelenti, hogy ételt várnak tőlük, hanem a lojalitásukat, szeretetüket fejezik ki feléjük.

Levelek a párna alá, a férjfogáshoz – Írország

Írországban a legtöbb szingli nő követi a különös újévi szokást, azaz fagyöngy leveleit teszi a párnája alá, abban a reményben, hogy jövőre jó férjet talál.  Ez a hagyomány itt egyben a balszerencse elűzésére is szolgál.

Éjfélkor csókolózni, hogy a szerelmet behívjuk az életünkbe – Amerika

Régi hagyomány: Amerikában éjfélkor mindenki megcsókol egy számára kedves embert, hogy a következő éve meseszép legyen. Így köszönt majd rá az igaz szerelem, és távolra kerülnek a múlt rossz emlékei is.