Készen állsz a tészta kihívásra?

A Massachusetts-i Technológiai intézet munkatársai megcsinálták azt, ami a kutatók többsége szerint egyenlő volt a lehetetlennel: két darabra törtek egy szál spagettit.

A spagetti-kihívást elsőként a híres fizikus, Richard Feynman tette népszerűvé a 20. század közepén, miután észrevette, hogy a spagetti sosem 2 részre törik szét, hanem mindig több darabra. Feynman nem jött rá, hogy ez igazából miért van így, de francia kutatók 2005-ben kiderítették, hogy mi a magyarázat a furcsaságra. Amikor a tésztát lassan meghajlítjuk mindkét végéről, akkor az elsőként a közepén törik szét, ahol a hajlítás a legerősebb. A törés rezgési hullámokat indít el, amelynek hatására tovább töredezik a  spagetti, ez egyfajta visszacsapódó hatás.

A felfedezés egyben azt is előrevetíti, hogy szinte lehetetlen a spagettit két részre törni. Ez nem tartotta vissza a kutatókat attól, hogy újra és újra megpróbálják! És lám: amerikai tudósoknak most sikerült a mutatvány.

A kutatók szerint a kettétörés úgy lehetséges, hogy a szálat egy specifikus kritikus szögben kell megcsavarni. Amikor a tésztát már eléggé megtekertük, kifejthetjük a hajlító erőt, így pontosan 2 darabra törhetjük a spagettit. A szakemberek egy különleges, kifejezetten a hajlításra tervezett készülék segítségével érték el az áhított eredményt. A laboratórium padlóját már tengernyi törött tészta borította, mire sikerült célt érni.

Ha azt hisszük, hogy mindez csak egy konyhai hókuszpókusz, akkor tévedünk: a tudósok publikálták is az eredményeket a PNAS nevű tudományos folyóiratban.

A kutatók abban reménykednek, hogy ez a kísérlet is segít többet megtudni a töredezésről, csavarodásról, hajlításról más anyagok esetben is. Remélhetőleg a két és háromdimenziós anyagoknál is használhatóak lesznek majd az itteni tapasztalatok. A kutatók mindenesetre leszögezték, hogy abban biztosak, hogy a kísérletben segédkező hallgatók jó darabig nem szeretnének semmiféle spagettit sem enni.

Forrás: www.upi.com