Tartósítás házilag.

Van, amikor csak a színe, szépsége miatt szeretnénk egy virágot megőrizni, máskor viszont azért fontos, mert különleges alkalomra, vagy számunkra fontos személytől kaptuk. Jó lenne, ha még évtizedek múltán is tartanának szirmai, nem fakulna ki a színe. Nézzük, milyen módszereket vethetünk be a virágok tartósítására!

Melyik a legjobb időpont a tartósításhoz?

Ahhoz, hogy a virágok a legszebb formájukat és színüket megőrizzék, ajánlatos őket azelőtt levágni, mielőtt teljesen kinyílnak. A virágokat sötét, hűvös helyen szárítsuk, mert a napon hamar kifakulnak.

Amennyiben egy csokrot szárítanál, akkor jobb minél előbb nekilátni, mivel a virágok valószínűleg már legalább egy napja már levágásra kerültek.  Egy szépséges virágot, például egy gyönyörű szál rózsát szívesen elnézegetnénk a vázában, amíg ki nem nyílik, de mégis: ha szárítanánk, ne várjuk meg a teljes virágzást.

Milyen módszereket alkalmazhatunk?

Lógatva szárítás

A legismertebb módszer: összefogni kis csokrokban a virágokat, majd fejjel lefelé lógatva szárítani. Ehhez használhatunk akasztót, fogast, gumiszalagot, de akár drótot is.

Ezzel a módszerrel néhány hétig tart a szárítás, és előfordulhat, hogy a szirmok lehullnak közben. Ugyanakkor ez a legjobb mód, ha a szárakat szeretnénk megőrizni, és később felhasználni.

Préselés

Nem igényel olyan sok helyet, mint a szárítás: a préselés még gyerekkorunkból ismerős technika.

Egyes szakértők javasolják, hogy a virágokat reggel vágjuk le, miután a harmat felszáradt, és még a virágzási csúcs előtt vannak. A lenyisszantott szépségeket fektessük újságpapírra, vagy sima papírra (bármilyenre, amely képes felszívni a nedvességet), és a tetejükre is tegyünk egy ív papírt. Ezután helyezzük őket könyvek közé pár hétre. A préselés ideális megoldás, ha a virágokból képet szeretnénk készíteni, be akarjuk keretezni őket, netán üvegékszerbe rejtenénk a szépségeket.

Mikrózás

Ha nem szeretnénk heteket várni arra, hogy kiszáradjanak a virágok, a mikrózás gyors megoldást jelenthet.

Tegyük be a virágokat (szár nélkül) egy mikrózható tartóba. Ajánlatos a virágokra szilikagél-homok keverékét szórni, vagy borax és kukoricaliszt egyenlő arányú keverékét. Ne tegyünk fedőt a tartóra, és kapcsoljuk be magas fokozaton egy percre a sütőt. Amennyiben ez nem elég, akkor újabb egy percig szárítsuk a növényeket. Végül hagyjuk egy további napig a virágokat ebben a tartóban, hogy biztosan kiszáradjanak.

Hova kerüljenek a megszárított virágok?

Amennyiben szeretnénk megőrizni a szárított virágunkat, ne tegyük ablak közelébe, vagy olyan helyre, ahol közvetlen napfényt kaphat. Szintén kerüljük a radiátort, kandallót, tűzhelyet, hőforrásokat. A legjobb, ha hűvös helyen tartjuk őket.

Melyek a legjobban szárítható virágok?

  • fátyolvirág
  • kerti szegfű
  • kasvirág
  • bíborka
  • hortenzia
  • sarkantyúfű
  • levendula
  • liliom
  • bazsarózsa
  • szalmarózsa

Forrás: www.mnn.com