Egyetlen kattintással intézkedhetünk.

Nagyszerű kezdeményezésről adott hírt a HVG: magyar nyelven is elérhető már az a zavaró szaghatások, zajok és illegális hulladéklerakók bejelentésére létrehozott weboldal. Az iASK nevéhez fűződő, EnviroMind nevű, környezetvédelmi honlapon nem csak panaszt tehetünk a lakókörnyezetükben tapasztalt kellemetlenségekről, de a fejlesztők arra is törekednek, hogy a gond híre el is jusson a települések illetékeseihez.

A cél az, hogy a lakosok könnyen és gyorsan, néhány kattintással, akár egy telefonról vagy táblagépről jelezhessék a mindennapokban tapasztalt környezeti problémákat, amelyek ezután gyorsabban összesíthetők és feldolgozhatók.

Az űrlapon beküldött észleléseket a honlapon térképes formában láthatjuk, így arról is vonhatunk le következtetéseket, milyen gondok körvonalazódnak az egyes régiókban. Sőt, mivel angol nyelvű űrlap és aloldal is elérhető a portálon, a világ bármely pontjáról lehet bejelentést tenni. Az eddig csak szeparáltan megjelenő lakossági bejelentések a portálon rendszerezett, strukturált módon vannak összegyűjtve, így az illetékes hivatalok könnyen végezhetik el a további szükséges vizsgálatokat.

A projektet futtatók határozott célja, hogy olyan önkormányzati, állami és ipari együttműködéseket alakítsanak ki, amelyek keretében segítséget nyújtanak a döntéshozóknak összeszedni azokat az észleléseket, illetve műszeres, szenzoros méréseket, amelyek biztosíthatnák a releváns információkat a lakosságot érintő problémákról. Emellett az észlelések, feltárt összefüggések alapján automatikus értesítéseket, riportokat szeretnének küldeni a településvezetők, hatóságok felé, hogy ők is lássák a probléma súlyát, mértékét. Az iASK közlése szerint a rendszerhez hamarosan csatlakoztathatók lesznek külső adatgyűjtő eszközök, automatizált mérőrendszerek is.

Forrás: hvg.hu