A Passage du Gois elnevezésű útszakasz Franciaországban található. Látszólag egy hétköznapi közlekedési útvonal – valójában egy 2,5 méter széles, útburkolattal ellátott töltés –, amely a Burnёf öblöt Noirmoutier szigetével összeköti.

Különlegessége azonban, hogy naponta csak kétszer járható autóval. Akkor is csupán pár óráig, amíg dagály idején a tengervíz teljesen el nem árasztja. A nap legnagyobb részében tehát a hullámok alatt majd 4 méter mélyen rejtve marad.

A szeszélyes út éppen ezért még a tapasztalt utazók számára is kihívást jelent.

A szárazföldet Noirmoutier szigetével összekötő természetes átjárót 1701-ben tüntették fel először térképen. 1840 körül indult meg az első menetrend szerinti járat – kocsival vagy lóháton lehetett rajta átkelni. Az útszakasz mai hossza mintegy 4 km.

A látszólag hétköznapi út valójában rendkívül veszélyes. Mindkét végén tájékoztatót talál az arra járó, amely azt mutatja, hogy az út éppen akkor járható-e. A figyelmeztetés ellenére minden évben akadnak olyan kalandvágyó utazók, akik a gyorsan emelkedő tengervíz csapdájába esnek. Azok számára, akiket foglyul ejt a tengervíz, az út mentén a vízből kiemelkedő mentőpóznák jelenthetik a menedéket. Ezekbe kapaszkodva tudják kivárni a segítségükre érkező mentőcsapatot vagy megvárni, amíg az ár levonul. Aki rossz időpontban autóval merészel az útra hajtani, nos, annak igen drága útdíjat kell fizetnie: menthetetlenül búcsút kell vennie a járművétől!

Passage du Gois h1apn

Passage du Gois feel-planet

Passage du Gois drive2

Passage du Gois drive2

Passage du Gois drive2

Passage du Gois drive2

Passage du Gois drive2

Passage du Gois drive2