A hagyományt még a nagyapja, V. György indította.

Az angol királyi család karácsonyát nem a spontaneitás jellemzi, számukra ez egy hagyományokkal és előírásokkal teli ünnep. A szokásos éves beszédtől kezdve a téli elvonulásig: a királynő és családjának élete ilyenkor is pontos forgatókönyv szerint zajlik.

Természetes, hogy ennek része az ajándékozás is: a királyi személyzet minden tagja kap valami apróságot decemberben. Az ajándék aligha lesz meglepetés, ugyanis a királyi személyzet karácsonyi pudingot kap minden évben.

A finom hagyományt még II. Erzsébet nagyapja V. György kezdte, aki közel 1500 pudingot osztott szét a különböző palotákban szolgálatot teljesítők, a királyi posta, a testőrség, a rendőrség és egyéb alkalmazottak között.

A desszert mellé jár egy üdvözlőlap is Erzsébettől és Fülöptől. 750-en pedig olyan lapot kapnak, ami családi fotót is tartalmaz: a családtagoknak, barátoknak, politikusnak ez jár.

A Buckingham palota és a Windsori kastély néhány alkalmazottja személyesen is kap valami ajándékot a királyi családtól. Azok például, akik már régóta a királynő szolgálatában állnak, ilyenkor utalványra számíthatnak.

Ami viszont meglepő lehet: a királynő állítólag a Tesco prémium termékeiből választja ki a pudingot. A több mint 1000 pudingra talán némi kedvezményt is kap az uralkodó.

II. Erzsébet ilyenkor karácsonyfát is adományoz templomoknak, iskoláknak, katedrálisoknak, így például a Westminsteri apátságba vagy a Szent Pál-székesegyházba is az általa küldött fa kerül felállításra.

Forrás: www.countryliving.com