Számos betegséget okozó baktérium lehet benne!
Időnként szárnyra kapnak olyan hírek vagy híresztelések, melyek szerint a nyers, forralatlan vagy pasztörizálatlan tejnek számos jó hatása van az emberi egészségre. Ennek egyelőre nem ismert tudományos alátámasztása. Annak viszont igen, hogy a nyers tejben számos súlyos, akár életveszélyes megbetegedést okozó baktérium, vírus, parazita lehet. Vagyis a nyers, forralatlan vagy pasztörizálatlan tejtől akár szalmonellát, súlyos görcsökkel és lázzal járó Campylobacter-fertőzést, E-coli okozta vastagbélgyulladást, de még agyvelőgyulladást is kaphatunk.
A NÉBIH szakemberei ezért leginkább azt hangsúlyozzák, ha termelői, nyers tejet vásárolunk is, azt fogyasztás előtt minden esetben forraljuk fel! Továbbá csak megbízható, tiszta helyről vásároljuk, hűtve szállítsuk és tároljuk.
Forrás: NÉBIH