Jól tűrik a telet is.

A Vértes és a Pilis után most a Kiskunság területéről távolítottak el méretes kaktuszokat a nemzeti park munkatársai. Jópofának tűnhet, hogy Magyarországon vadon is bukkanhatunk kaktuszokra, de valójában egy nagyon káros és szomorú jelenségről van szó.

A kaktuszok – egy faj kivételével – az amerikai kontinensen honosak, de kertekben nálunk is előszeretettel ültetik a télálló fajtákat. A kaktuszok több nemzetségének képviselői között is találunk olyanokat, amelyek Európa mediterrán vidékein özönfajjá váltak. A fügekaktusz vagy más néven medvetalpkaktusz (Opuntia fajok) és más bokorkaktuszok (Cylindropuntia fajok) példányait sajnos már több helyen is megtalálták az országban a természetvédelmi őrök és a természetjárók, többek között a Pilisben, a Vértesben és a Kiskunságban is.

Bár eredeti hazájukban sivatagos körülmények között élnek, jól tűrik a téli mínuszokat, így jó vízáteresztésű talajra és napos helyre kerülve gyorsan megvetik a lábukat, szaporodásnak indulnak és telepeket képeznek, kiszorítva maguk körül minden más növényt. Minden leváló növényrész legyökeresedhet, ezért gyorsan tudnak terjedni. A legnagyobb probléma, hogy ezek az idegenhonos, invazív fajok az őshonos növény- és állatfajainkat szorítják ki.

Most már kaktuszok is fenyegetik a hazai flórát. Ráadásul nem is egyetlen fajról van szó, a Pilis szikláiról például rögtön 13 kaktuszfaj került elő. A kiskunsági irtásnál is három fajt találtak, két fügekaktuszt és egy bokorkaktuszt.

A kaktuszok gyakran kertből vagy temetőből kivadulva jutnak ki a környező gyepekre, vagy zöldhulladékként kerülnek a területre, esetleg szándékosan ülteti ki valaki feleslegessé vált növényeit. A hajtásdarabok könnyen legyökeresednek, de magról is terjedhet. A szakembereknek rengeteg munkát ad, hogy az ilyen területeket a következő években is ellenőrizni kell, mivel apró, szemmel szinte észre sem vehető sarjak még maradhatnak a talajon.

Fotó: Czitor Bea/greenfo.hu

A kaktuszok a hazai természetes élőhelyeken nemkívánatos, idegenhonos, potenciálisan inváziós növényfajok, amelyek élőhelyfoglalásukkal kiszorítják az őshonos növényeket. Éppen ezért az ilyen fajokat zöldhulladékba sem szabad tenni!

Forrás: greenfo.hu

A kiemelt kép illusztráció.