Elfeledett makkok.

Érdekes erdőmegújítási módszerről számoltak be a Pilisi Parkerdő szakemberei. Az ún. szárnyas felújítás során maguk az erdészek készítik úgy elő a terepet, hogy a szajkók végezzék el a munka nagyját. Veresegyház határában most egy rossz egészségi állapotú fenyvesben kamerával is rögzítették a folyamatot.

Az erdőfelújításról akkor beszélünk, amikor egy már meglévő erdőterületen az állomány elöregszik, beteg vagy idegenhonos, netán özönfajok alkotják, ezért új fákkal kell a területet megújítani. Ez történhet úgy, hogy az erdészek csemetéket ültetnek (mesterséges mód), vagy az idősebb fáról lehulló makkokról sarjad az új erdő (természetes mód, például a tölgyek esetében).

2020 októberében a Veresegyház határában található rossz állapotú fenyvesben a Pilisi Parkerdő munkatársai egy másik természetes módszert alkalmaztak: szajkók számára készített, cser makkal megtöltött tálcákat szereltek fel, vadkamerákat helyeztek ki és figyelték az eseményeket.

A madarak hamar felfedezték a lehetőséget, rákaptak a makkra, amit gondosan előválogattak és csak egészséges szemeket vitték magukkal. A szajkó rendkívül sokoldalúan táplálkozik, tavasszal és nyáron rovarokat, hernyókat fogyaszt, de szívesen kifosztja kisebb madarak fészkét is. Azonban ősszel és télen, a szűkebb választék mellett áttér a növényi eredetű táplálékra. Főképp a tölgyfajok makkját kedveli, de más magokat is fogyaszt, ilyen lehet a bükkmakk, a mogyoró, vagy akár a szelídgesztenye.

A makkterméses években az erdő talaján rengeteg kis éléskamrát hoz létre az elrejtett makkokból, amelyek egy részéről elfeledkezik. Ezekből a makkokból pedig tavasszal nagy eséllyel fiatal tölgycsemeték hajtanak ki.

Különösen az elegyetlen erdei- és feketefenyvesekben meghatározó ez a folyamat, mert e fafajok lombján átjutó fénymennyiség elegendő a tölgy újulat megerősödéséhez. Németországi tapasztalatok alapján hektáronként akár 600-700 db-ot is elérhet az így keletkezett természetes újulat tőszáma, mely már elegendő lehet az ilyen erdők fokozatos átalakulásához. Ezzel az eljárással a tájidegen, gyenge egészségi állapotú fenyveseket őshonos lombos fafajú állományokká, elegyes erdőkké lehet alakítani.

Forrás: parkerdo.hu