Skandináv bogyók.

Az utolsó dolog, ami Izlandról eszünkbe jutna, az valószínűleg a borkészítés lenne, pedig ezen a szigeten is állítanak elő bort. Persze nem napsütötte szőlőfürtökből, hanem a hideg körülmények között is termő bogyókból. Ez az ital ráadásul még a fiatalság titkát is magában rejti.

Húsavík városa a sarkkörtől nem messze fekszik, az éjféli napsütés területén. A gyönyörű halásztelepülés nem csak a lenyűgöző tájról ismert, de a bálnanéző lehetőségekről is.

Ómar Gunnarsson tősgyökeres húsavíki Izland egyetlen bortermelője és a világ egyetlen olyan borkészítője, aki az italt teljes mértékben organikus bogyókból: fekete varjúbogyóból, kék áfonyából, valamint rebarbarából állítja elő. A bor egészen különlegesnek mondható, erőteljes antioxidáns és öregedésgátló hatása miatt.

Ómar márkája a ’Kvöldsól’ (Éjféli nap) nemcsak ízre olyan, mintha szőlőből készült volna, de még sokkal ízletesebb és egészségesebb is.

Gunnarsson tanult szakács, mindig is saját készítésű borra vágyott. 1991-ben kezdett kísérletezni és 7 évvel később puszta szerencsével botlott az első receptjébe. Az ital 80% varjúbogyóból, 19% rebarbarából készül, a maradékot pedig vadontermő áfonya és izlandi gyógyfüvek alkotják.

A bogyók Húsavík környékén teremnek, Izland nyugati fjordjai mellett. A rebarbara a sziget kis magánkertjeiből származik. Minden bekerülő alapanyag friss és organikus.

Tanulmányok szerint a varjúbogyó, ami alacsonyra növő, Izlandon őshonos örökzöld magas flavonoid aktivitással rendelkezik, ezek antioxidáns hatása jól ismert.

A szabadgyököket elnyelő anyagoknak jelentős szerepük lehet az egészség megőrzésében, sőt akár a daganatos betegségek, szívebetgségek elleni védekzésben is. A varjúbogyó és az áfonya is tartalmaz ellagsavat, fenolos vegyületet, amely a koleszterinszint csökkentésével a szívbetegségek kockázatát redukálja. A rebarbara szára fitokemikáliákban gazdag, ezek az anyagok a koleszterinszint gátlásában játszanak szerepet. A rebarbarában található anyagok a kutatások szerint a vérrögképződést csökkentik és így a stroke esélyét minimalizálják. Az áfonya az Alzheimer-kór kialakulásának veszélyét mérsékli, javítja a rövidtávú memóriát és a koordinációt is.

A Kvöldsól egy átalakított, egykori tejüzemben készül. Az enyhén fűszeres, gazdag bogyós ízű bor főként sajtokhoz, gyümölcsös ételekhez passzol.

Forrás: www.newliving.com