Tonik fenyőből.

Évek óta fejtörést okoz, hogy mi legyen a fenyőfákkal, ha elmúltak az ünnepek. Sok helyen zöldhulladékként gyűjtik össze, mások egyénileg próbálják hasznosítani az elszáradt tűlevelűeket. Észtországban és Finnországban most rendhagyó ötlettel rukkoltak elő.

A tradíció 2019-ben Észtország legnagyobb szigetén, Saaremaa-n kezdődött, ahol a közös, 17 méteres karácsonyfából tonik készült az ünnepek után. Az ’Lucfenyő és kardamom’ elnevezésű üdítő (a Lahhentagge terméke) számos díjat nyert, nagy sikert aratott.

Maarit Pöör, a Lahhentagge alapítója azt mesélte, hogy a remek ötlet akkor ugrott be, amikor a városi karácsonyfa előtt álldogált. A hatalmas fenyő elég nagy, ráadásul a hidegben, a főtéren ácsorog, így nem szárad ki a meleg lakásban.

A projekt során egyelőre két finn és két észt városból gyűjtik be a főtéri fákat. Sajnos a fűtött lakások karácsonyfái erre a célra nem alkalmasak. A fenyők némelyikéből tonikszóda készül, míg Pärnu jegenyefenyője az eltérő íz miatt egy másik italhoz szolgáltat alapanyagot. Az üdítőitalokat gyártó cég azon fáradozik, hogy a karácsonyi varázst palackokba töltse és egyesítse a szigetlakók hulladékmentes életmódjával. A tűlevelek ledarálása után kardamommal és citrommal ízesítik a zöld pépet.

Fotó: www.lahhentagge.com

Ha figyelembe vesszük, hogy mennyi ásványi anyag és vitamin található a fákban, akkor az ötlet nem is tűnik őrültségnek. Nem véletlen, hogy egyes országokban a fenyőfélékből készült szirupokat előszeretettel fogyasztják télen a meghűlés betegségek esetén, vagy éppen az immunrendszer erősítésére.

Forrás: estonianworld.com