A madárbirs a legjobb.

Az angol Királyi Kertészeti Társaság (RHS) kutatói a sövénynövények légszennyeződés-megkötő tulajdonságát vizsgálták. A felmérés során különböző növényeket hasonlítottak össze, többek közt a madárbirset, a galagonyát és az óriás tuját.

Az erős forgalmú utak mellett a sűrű ágrendszerű, szőrös levelekkel rendelkező vaskoslevelű madárbirs legalább 20%-kal hatékonyabb szennyeződés-elnyelőnek bizonyult, mint más bokrok. A nyugodtabb környékeken ez a különbség nem érvényesült.

A kutatást vezető Dr. Tijana Blanusa elmondása szerint a fő városi utakon az összetett, sűrű koronát nevelő, durva, szőröslevelű fajok a leghatékonyabb „munkások”. 7 nap alatt egy 1 méter hosszú, jól karbantartott, sűrű bokor annyi szennyeződést köt meg, amennyit egy autó 800 km-t furikázva kibocsájt.

A madárbirs tehát ideális növény a forgalmas utak mellé, de más területekre inkább természetes formációkat, több növény keverékét ajánlják.

A szakemberek folyamatosan dolgoznak az új szupernövények azonosításán, amelyek egyedülálló tulajdonságokkal bírnak, és így más növényekkel kombinálva nemcsak a vadon élő állatoknak szolgálnak élőhelyként, de alkalmazásuk fokozott előnyökkel is járhat. A kutatók úgy találták, hogy a borostyánfalak például kitűnően használhatók az épületek hűtésében, míg a galagonya és a fagyal az intenzív nyári esőzések tompításában, a helyi áradások mértékének csökkentésében szerepelt jól.

A kutatók abban reménykednek, hogy ezek az eredmények nemcsak a hatóságokat, de a lakosokat is arra ösztönzik, hogy növények ültetésével (is) harcoljanak a légszennyezés ellen.

Forrás: