A nigériai női bobcsapat már most világhírű.

Hamarosan Phjongcshang-ra figyel a világ, hivatalosan február 9-én kezdődik a XXIII. Téli Olimpia. Idén 4 új sportág mutatkozik be, és 6 ország először a történelme során vesz részt a havas játékokon.

Íme, az új sportágak:

Big air snowboarding

Ahogy a neve is jelzi, ez a sportágban a sportolók magasra repülnek az égbe. Hasonlóan a síugráshoz, egy rámpa segítségével, snowboardon állva elrugaszkodnak és a levegőben még egy-két kunsztot is bemutatnak. A pontozók a figura nehézségét, a végrehajtást, a magasságot és a leérkezést is értékelik. A Dél-Korában épített elrugaszkodó 6-9 méter magasra is felrepíti a versenyzőket.

Tömegrajtos gyorskorcsolya

Ha eddig a gyorskorcsolya nem lett volna elég izgalmas, akkor most már biztosan az lesz: az új sportágként debütáló tömegrajtos gyorskorcsolya rajtjánál ugyanis 24 versenyző indul el egyszerre. 16 kör után derül ki hogy ki a leggyorsabb, de addig biztos lesz némi lökdösődés, bevágás és kicsúszás is.

Alpesi sízés, vegyes csapatverseny

Hatos csapatban indulnak a versenyzők – nők és férfiak vegyesen. Az egyes lesiklásoknál párban indulnak az ellenfelek, szlalomozás közben derül ki, hogy ki a gyorsabb. A nők nőkkel, a férfiak férfiakkal szemben méretik meg magukat – így derül ki, hogy két versengő ország csapata közül melyik a nyertes, amelyik aztán egy újabb ország csapatával állhat ki a páros futamokra.

Curling vegyes páros

Bár sokaknak még maga a curling is újnak tűnik, máris itt egy új sportág. Most egy nő és egy férfi fogja sepregetni a jeget, miközben csúsznak a korongok (sajnos a további részleteket még mi sem értjük kristálytisztán, hiába, nem vagyunk egy curling-nemzet, na).

És akkor lássuk az újoncokat! Drukkolhatunk ezúttal a nigériai, az ecuadori, az eritreai a koszovói, a malajziai és a szingapúri küldöttségnek is!

A nem éppen tipikus alpesi országokból érkező csapatoktól már az is szép teljesítmény, hogy ki tudnak állni egy ilyen versenyen. Ecuador egy északi síző versenyzőt, Eritrea, Koszovó és Malajzia alpesi sízőt delegál. Malajzia egy műkorcsolyázót is küld, Nigéria pedig skeletonban indul és ott lesz a népszerű női bobcsapatuk is. Szingapúr versenyzője rövidtávon gyorskorcsolyázik majd a női mezőnyben.

Forrás: www.mnn.com