A Dybowski-szikaszarvas rendkívül ritka, 40 éve tévedésből vásároltuk a Szovjetuniótól.

Igazi örömhír érkezett: a fővároshoz közeli Budakeszi Vadasparkban mostantól Dybowski-szikaszarvasokat is lehet látni. A rendkívül ritka állat a hazai vadonban szabadon egyáltalán nem él, 1975-ben betelepítés útján jelent meg Magyarországon.

Ez a kuriózumértékű faj mostantól a Budakeszi Vadaspark látnivalóinak számát növeli. A hangulatos vadaspark, ahol természetes élőhelyükön lehet megtekinteni a Magyarországon őshonos és a Kárpát-medencébe betelepült állatokat, Budapest-közelsége miatt eddig is rengeteg látogatót vonzott. Nagyszerű hely, a gyerekes családok körében is igen népszerű úti cél.

A szikaszarvast, vagyis egyik alfaját, a Dybowski-szikaszarvast (Cervus nippon hortulorum) eddig csak a Fehérvárcsurgói Vadaskertben lehetett látni, ahová 1975-ben kerültek, és ahol állományai azóta is megtalálhatóak. Annak idején tévedésből jöttek, mivel eredetileg a törzsalakot, a japánt szikaszarvast vásárolták a Szovjetunióból. Több szakértő szerint egyébként ez a szarvas nem alfaj, hanem hibrid állomány.

Vadon élő szikaszarvasok Vadon élő szikaszarvasok

Vadon élő szikaszarvas Vadon élő szikaszarvas

A Kelet-Ázsiából származó állat hazai telepítése sikeresnek bizonyult, a szikaszarvasok jól bírják a téllel járó hideget is. A Budakeszi Vadasparkba a Fehérvárcsurgói Vadaskert jóvoltából egy fiatal Dybowski-szikaszarvas tehén és egy fiatal bika érkezett. A szikaszarvas párt az ilyenkor természetes, állatvédelmi protokoll szerinti beszoktatási időszak után mostantól a nagyközönség is láthatja. Befogadásukkal tovább erősödött a Vadaspark rezervátum jellege, ugyanis veszélyeztetett fajról van szó, mely megóvása kiemelt természetvédelmi feladat.

A Dybowski-szikaszarvas a párosujjú patások rendjéhez, a szarvasfélék családjához tartozik. Egy átlagos testfelépítésű példány 162-173 centiméter hosszú, testtömege pedig 73-117 kg közé tehető. Szőrzetének színe  vörösesbarna, oldalán fehér pöttyökkel, hogy sikeresebben tudjon beleolvadni a ritkás erdő növényzetébe. Téli szőrzete az évszakok változásával szürkéssé, majdhogynem feketévé „sötétedik”. A szikaszarvas alapvetően társas lény: nyáron kis csapatokban él, a párzási időszak kezdetétől számítva pedig nagyobb csordákat, úgynevezett rudlikat alkot. Leggyakrabban lágyszárúakkal, fás növények leveleivel, rügyekkel, hajtásokkal és vékonyabb ágakkal táplálkozik.

További információ az új lakókról a Budakeszi Vadaspark honlapján található.