Példamutató hozzáállás.

Hiába remek lehetőség a szél energiájának felhasználása, a norvég kormány most mégis úgy döntött, hogy nem támogatja a rénszarvasok életére káros hatással lévő szélfarm építését Byglandban. A tervezett beruházás területe ugyanis egybeesne az utolsó életképes európai rénszarvas populáció élőhelyével.

A most elkaszált tervek szerint a 120 megawattos projektet a ritkán lakott régió fejlesztéseként kívánták megvalósítani, abban bízva, hogy ezen a területen is virágozhat az üzlet.  Sajnos azonban a terület egybeesik a rénszarvasok védelmére kijelölt területtel, és ez utóbbi szempont a lényegesebb.

A jelentések szerint Norvégiában kb. 35 000 rénszarvas él, a déli, hegyes területeken, ez az állomány az európai rénszarvasok utolsó mentsvára.  Csak a teherszállító vonatok több száz állatot ölnek meg, azaz mindenféle fejlesztés visszafordíthatatlan károkat okoz.

A skandináv ország több áramot termel, mint amennyit használ, így az előállított energia egy része a környező országokba kerül. Ez persze – mármint a tény, hogy nincsenek rászorulva az energiára – megkönnyíti a döntést, hogy a természetvédelem álljon mindenek felett.

Azonban ne feledjük: az ember szeret habzsolni, pazarolni és nyerészkedni, tehát a rénszarvasokra szavazni egy beruházás ellenében még így is példamutató!

Forrás: www.treehugger.com