Üzenetet közvetítenek.

A gyomnövényekről először valószínűleg mindenkinek a fárasztó gazolás ugrik be, vagy az a sok bosszúság, amit a járdák mentén, városi utcákon is túlélő növények megjelenése okoz. Pedig a gyomok értéket képviselnek: gondoljunk csak a táplálékként vagy gyógynövényként fogyasztható csalánra, tyúkhúrra, pitypangra.

Egy San Francisco-ban élő művész, Mona Caron most a gyomok előtt kíván tisztelegni, és arra szeretné felhívni a figyelmünket, hogy ezek a gazok korántsem értéktelen élőlények, erősek, élettel teliek, hihetetlen túlélők. Caron a maga eszközeivel, azaz festékkel és ecsettel adózik előttük – hatalmas, rendkívül látványos falfestményeket készít a városi tűzfalakra.

Eddig Portland, Sãu Paulo, Spanyolország és Tajvan különböző helyszínein készültek ilyen meseszép festmények. A művész gyakran dolgozik együtt helyi közösségekkel, környezetvédő szervezetekkel a munkákon. A festményre kerülő növényeket is igyekszik helyi flórából kiválasztani, és arra is ügyel, hogy a városra, országra, népre jellemző történelmi és kulturális utalások is megjelenjenek az apró részletekben.

A falfestmények messzebbről nem látható apró kis részleteket, fontos üzeneteket rejtenek. Például a gyógynövények esetében nem maradhat el az erre vonatkozó utalás sem. Kicsit olyan, mintha a gyomok fölénk nőnének – szimbolizálva, hogy nem kevésbé fontos és jelentős tagjai az élővilágnak, annak ellenére, hogy szeretjük őket utálni, lenézni, irtani.

Még több a művész munkáiból:  Mona Caron

Forrás: www.treehugger.com, képek: Mona Caron