Érdemes bepillantani a fészekbe!

Fontos hírek érkeztek a fekete gólyáinkról: Zoltán, a jeladós madár hazaérkezett teleléséről, és ezzel ő lett az első olyan fekete gólya, aki GPS jeladóval felszerelkezve visszatért a kiindulóhelyére.

2016-ban ugyanis két fekete gólya kapott jeladót, Zoltán és Kornél, ám utóbbi madarunk végül nem indult délre, a Szegedi Vadasparkban töltötte a telet.

Zoltán viszont nem kis utat járt be, 12 200 km-t repült, az őszi vonulás kezdetétől a tavaszi visszatérésig: március 26-án délután érkezett meg Gemencbe.

Ugyancsak jó hír, hogy a bekamerázott keselyűsi fekete gólya pár sem tétlenkedik: Sára és Tóbiás (a tojónak nincs gyűrűje, de vélhetően minden évben ő a pár nőtagja) még 2011-ben raktak fészket Gemencen, és 2013-tól pillanthatunk be életükbe egy webkamera segítségével. Miután Sára március 6-án megérkezett a fészekbe, ahol már Tóbiás várta, felgyorsultak az események: ha most nézünk rá az adásra, akkor 4 tojást láthatunk! Feltéve, ha éppen nem üldögél rajta a pár valamelyik tagja.

A fekete gólya hazánkban fokozottan védett és csak kis állománnyal rendelkezik. Elsősorban a vizes élőhelyek közelében elterülő erdőket kedveli. Fontos számára a háborítatlanság, az ember jelenlétét nem szereti. Élőhelyét főként a fakitermelés veszélyezteti, hiszen a fészkét akkor is elhagyja, ha a közelben kivágják a fákat. Költöző madár, télen melegebb éghajlatra vonul.

A Gemenc Zrt., a Duna – Dráva Nemzeti Park, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködésének köszönhetően 2013-tól egy fekete gólya pár életébe pillanthatnak be az érdeklődők. A Gemenc Zrt. honlapján követhetjük a Bajától nem messze, az erdőben élő gólyacsalád életét.

Forrás: Gemencz Zrt.