A, B, C: saláta vagy krumplipüré lesz-e belőle?

Egyre többféle burgonya jelenik meg a boltok, áruházak polcain, és a vásárlóknak is egyre nehezebb választaniuk. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal igyekszik átláthatóbbá tenni a választékot, ezért új jelölést vezettek be burgonya-fronton. Szeptember elseje óta mind a csomagoltan, mind az ömlesztve árult étkezési burgonyáknál kötelező alkalmazni az új jelölési előírásokat. Így már nem csak a fajtáról és a származási országról, hanem a jellemző főzési típusról is tájékozódhatunk.

Május közepén lépett életbe az étkezési burgonyára vonatkozó rendelet, így az azt követően csomagolt és címkézett krumplin kötelező több jelölést is feltüntetni, így nem árt alaposan tanulmányoznunk azokat. Megtudhatjuk ugyanis a termék pontos fajtáját, származási országát és főzési típusát is. Kötelező feltüntetni az „étkezési burgonya” vagy „újburgonya” megnevezést is és csomagolt termék esetén a csomagoló és a forgalmazó nevét, címét, a csomagolás időpontját, valamint a gumók minimum méretét.

krumpli

A főzési típust – az adott fajtának megfelelően– három kategóriába sorolják. Az „A” jelet keressük, ha salátának való (nem szétfővő) krumplit szeretnénk venni, a „B” jelű burgonyát válasszuk, amennyiben főzni szeretnénk azt (ez kissé szétfővő), és „C” jelű zöldséget tegyük a kosarunkba, ha sütéshez keresgélünk (ez szétfővő).

Az információkat a csomagoláson, vagy egy ahhoz rögzített címkén kell feltüntetni. Ömlesztve árult burgonya esetén a termék mellett kell jól olvashatóan kihelyezni, tehát az előírás a piacok árusaira is vonatkozik!

További, élelmiszerekkel kapcsolatos híreket, információkat, tippeket találunk a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal oldalán: http://portal.nebih.gov.hu/nyitooldal