Nappal is elénk ugorhatnak.

Most még a szokottnál is figyelmesebben, körültekintőbben vezessünk – kéri az autósoktól az Országos Magyar Vadászati Védegylet, mint a vadászatra jogosult szervezetek érdekképviselete. Ezen időszakra esik ugyanis az őzek násza.

Az üzekedés alatt az állatok nappal is aktívak, figyelmetlenek, és gyakrabban ugorhatnak ki az útra, ezzel növelve a balesetveszélyt. A balesetek oroszlánrésze ebben az időszakban történik, amikor a bakok űzik a sutákat. Ilyenkor mindenhol körültekintőnek kell lennünk, nem csak ott, ahol az állatok előfordulására tábla figyelmeztet! Sajnos a hazánkban elütött nagyvadak túlnyomó többségét az őzek teszik ki, az 5-6000 nagyvadból több, mint 4000 egyed őz.

Ha őzet látunk átszaladni az úton, szinte biztosan nem egyedül van, valószínűleg társai is követik. Mindenképp lassítsunk, dudáljunk! Amennyiben az autó elé ugrik, az egyetlen megoldás a vészfékezés, így ügyeljünk a követési távolságra is! A szakértők azt tanácsolják, hogy semmiképp se rántsuk félre a kormányt, ne próbáljuk kikerülni az állatot, mivel ez további balesetveszélyes helyzethez vezethet!

Amennyiben vaddal ütközünk, feltétlenül értesíteni kell a rendőrséget, mivel a vadelütés közúti balesetnek minősül. A helyszínelés jegyzőkönyve képezheti az alapját bármilyen további intézkedésnek. Értesíteni kell a területileg illetékes vadászatra jogosult szervezetet (általában vadásztársaságot) is, erről a rendőrhatóság gondoskodik.

Forrás: erdeiprogramok.hu