New Jersey-ben háborognak a szülők.

New Jersey: biztosan mindenki látott már tipikus amerikai kertvárost a filmeken, gondozott kertekkel, parkokkal. Talán nem is gondolnánk, hogy éppen a szép zöld fű miatt áll a bál a tengerentúlon. Pedig egyre élesebben bírálják a szülők azt a gyakorlatot, hogy bizonyos helyekről egyszerűen kitiltják a gyerekeket, nehogy kárt tegyenek a pázsitban.

Ahogy egy édesanya elmondta, a helyzet kifejezetten frusztrálja őt. A szép gyeppel egyszerűen nem tud mit kezdeni. A hely, ahol családjával él, gyönyörű közös kerttel rendelkezik, csakhogy a gyerekei mégsem tudják, milyen érzés mezítláb szaladgálni a füvön. Sehol egy pitypang, a fű makulátlan zöld, valószínűleg nem kevés növényvédőszer árán lett ilyen ragyogóan szép és gyommentes.

Természetesen, a kemikáliáktól hemzsegő gyepre nem ajánlatos kivinni a gyerekeket. Az anyukák szerint a parkokban is hasonló a helyzet: szép pázsit, amiben legfeljebb csak gyönyörködni lehet.

Valamikor a fűmagokat keverték például lóherével, hogy ellenállóbb, erősebb pázsitot kapjanak. Ma is hódítanak ezek a keverékek, lehet például ’virágos rét’ vagy ’méhbarát’ keveréket kapni, amelynek nem célja, hogy a tökéletesen ápolt gyep hatását keltse. Érhetetlen, hogy miért vannak mégis ilyen közterületek, ahol a nem kis munkával, energiával, pénzráfordítással elérhető pázsitot célozzák meg.

Jobban szeretnénk a szép zöld helyett néhány pitypangot és rengeteg gyereket látni a parkokban.

Forrás: www.treehugger.com

A kezdőkép illusztráció.