Elsősorban kártevők ellen.

Aki már próbálta, állítja: a kóla a kertben is hatékonyan használható néhány dologra. Lehet, hogy amúgy nem rajongsz a szénsavas italért, de az alábbiakkal akkor is érdemes próbát tenned.

Mi mindenre vethető be a kóla?

1. Komposztáláshoz

Fura ötletnek tűnhet, de a kóla a komposzthalomnál jó szolgálatot tehet. Egyszerűen csak rá kell önteni a szénsavas italt a komposzt tetejére, ugyanis mérsékelt savasságával segít a szerves anyagok lebomlásában, miközben édessége odavonzza a folyamatot elősegítő mikroorganizmusokat.

2. Megszabadít a meztelen csigáktól

Próbáljuk bevetni a kólát, ha másként nem tudtuk megtizedelni a csigákat és meztelencsigákat! A kóla ugyanúgy használható, int a sör, így ha éppen csak a buborékos italból van otthon, akkor nyúljunk hozzá bátran!  .Tegyünk egy kis edényt oda, ahol a legtöbb csiga szokott tenyészni és öntsünk bele kólát. Az folyadékra érkező csigákat remélhetőleg megöli a savas ital, vagy legalább odagyűjti őket, így könnyebb lesz összeszedni a puhatestűeket.

3. Darázscsapda készítéséhez

A kellemetlenkedő darazsakat is csapdázhatjuk kóla segítségével. A barna itallal csalogassuk őket: egy palackcsapdát töltsünk meg kólával, az édes ital garantáltan tetszeni fog nekik. Állítólag a legyeket is csapdázhatjuk így.

Fontos, hogy tudományos kísérletekkel bizonyították: a növényekre kólát permetezni nem csak nem előnyös, de kifejezetten káros lehet! Bár időről-időre megjelennek ezt ajánló cikkek, ne dőljünk be nekik: a kóla sok cukrot tartalmaz, amely elvonja a vizet a növényektől, így azok kiszáradhatnak.

Forrás: balconygardenweb.com