Faragd magad.

Hiába van tél, ha süt a nap, úgy tud vakítani, főként a havas területeken, hogy muszáj napszemüveget felvenniük az érzékeny szeműeknek. Mi könnyen megtehetjük ezt, csak besétálunk az egyik optikai szaküzletbe és választunk egyet a tengernyi dizájn közül. A sarkvidéki emberek azonban maguk kénytelenek barkácsolni valamit a szemük védelme érdekében.

Az inuitok, jupik és más, átfogóan eszkimó névvel illetett, sarkvidéki népek egészen egyszerű, primitív, ugyanakkor hatékony szemüvegeket készítenek és viselnek évezredek óta.

Fotó: Julian Idrobo/Wikimedia Commons

Ezek a hószemüvegek gyakorlatilag bármilyen anyagból készülhetnek, amihez az ott lakók hozzájutnak. Akár állati csontok, uszadékfák, rozmáragyar, rénszarvasagancs is szolgálhat alapanyagul. Sőt, találtak már olyan szemüveget is, amely a tengerparti vidékeken növő fűféléből készült.

Fotó: wellcomeimages.org/Wikimedia Commons

A szemüvegeket úgy faragják, hogy illeszkedjenek a viselőjük szemére.

Az alsó részét úgy képzik ki, hogy a hagyományos szemüveghez hasonlóan stabilan feküdjön az orrnyergen. A szerkezetet egy darab zsineg segít a fejen tartani, ezt rozmár- vagy rénszarvasínból készítik. A “lencse” maga egy vízszintes nyílás, amely annyira szűk, hogy csak minimálisan engedi be a napfényt és a hóról visszatükröződő fényt.

Fotó: Pinterest

Az így készített szemüvegek mind egyediek, különböznek méretben, formában, stílusban, hiszen legtöbbször maga a készítő az, aki hordja.

Forrás: www.amusingplanet.com